KD vill öppna tingsrätten i Katrineholm

Kristdemokraterna föreslår i sin vårbudgetmotion att tingsrätten i Katrineholm öppnar igen. Dessutom vill partiet se tingsrätter på fler orter och en ny hovrätt.

Så såg det ut när Katrineholms tingsrätt återinvigdes efter renovering av den stora tingssalen.

Så såg det ut när Katrineholms tingsrätt återinvigdes efter renovering av den stora tingssalen.

Foto:

Övrigt2018-04-25 14:50

I sin vårbudgetmotion föreslår Kristdemokraterna att fem nya, eller snarast nygamla, tingsrätter öppnas i landet. Förutom i Katrineholm föreslås att tingsrätterna i Arvika, Västervik, Örnsköldsvik och Värnamo öppnas, samt en ny hovrätt i Karlstad och kammarrätt i Malmö.

Jakob Forssmed (KD), ekonomiskpolitisk talesperson, säger till TT att det handlar om att vända trenden med centralisering av rättsväsendet. Men det ska inte vara på grund av brottsutvecklingen i orterna som partiet föreslår dessa orter, utan de flesta har tidigare haft tingsrätter. Kostnaden beräknas till 560 miljoner kronor först och sedan 400 miljoner kronor årligen.

– Jag tycker att det skulle vara bra. Det är en förlust att vi inte har tingsrätten här. Det är långt att åka till Nyköping och det blir jäktigt för domarna. Men jag tror att det kommer att dröja 50 år innan de upptäcker att det var viktigt att ha tingsrätter lite varstans i landet, säger Carl Edvard Sturkell, tidigare lagman vid tingsrätten i Katrineholm.

Anders Gölevik, polischef i Katrineholm, Flen och Vingåker, tycker också att förslaget är bra:

– Det skulle göra det lättare. Vi får transporter till häktningsförhandlingarna när folk suttit anhållna här och alla som ska vittna, även min personal, får åka en och en halv till två timmar tur och retur. Det vore en klar fördel att ha tingsrätt här, säger han.

Joha Frondelius, gruppledare i KD, Katrineholm, har ännu inte hört talas om förslaget, när tidningen ringer upp, men han instämmer i lovsången:

– Vi har i dag ett ökande tryck på de få tingsrätter som finns. Jag ser att till exempel brottsofferjouren har väldigt svårt att skjutsa folk till Nyköping när de ska vittna. Det är långa väntetider och det handlar om att lokalerna i tingsrätten är få.

Frondelius betonar att han inte vet hur personaltillgången ser ut, när det gäller exempelvis åklagare.

– Men det är aldrig fel att ha myndighetsutövning här i Katrineholm, säger han.

Tingsrätten i Katrineholm

Domsagan i Katrineholm fanns mellan 1971 och 2009.

Den bildades när häradsrätterna för Oppunda och Villåttinge tingslag slogs samman.

Den 27 april 2009 uppgick den i Nyköpings tingsrätt och domsaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!