Journalistik på schemat gav fjärdeklassarna pris: "Genom nyheter får man veta mycket"

Hela terminen har eleverna i klass 4D på Forssjö skola provat jobbet som journalist. Nu prisas de för bästa läsarbild och bästa insändare i Minibladet.

10 mars 2018 09:00

– Det är roligt att intervjua och skriva saker, säger Edit Landqvist.

Klassen berättar att ett av uppdragen inneburit att de fått chansen att intervjua artisten Renaida, som var med i Melodifestivalen. De förberedde frågor, planerade hur de skulle fixa bilder och filma, och ringde sedan upp via facetime.

– Vi ställde öppna frågor. Då får man längre svar, säger Astrid Nordström.

Varje dag har journalistik stått på schemat i klassen. De har läst Minibladet.

Ett uppdrag har varit att testa att skriva insändare. Här har klassen fått pröva sina kunskaper att skriva argumenterande text.

Astrid Nordström och Emelie Karlsson tilldelas Minibladets pris för sin insändare inom ämnet källkritik. Här har de skrivit om fejkade give-aways och hur det lurar människor. 500 kronor blev belöningen till skribenterna och hela klassen.

Viktor Fridbäck vann pris för bästa läsarbild. Bilden han tog var ett inslag i uppgiften att skriva dagbok. Han plåtade klasskompisen Oskar Johanssons stol, som är en viktig del av hans vardag i skolan. Här sätts flera klistermärken från frukter fast varje dag och samlingen har blivit imponerande.

– Jag har samlat ett år och får ungefär fem om dagen med hjälp av klasskompisarna, säger Oskar Johansson.

Bilden gav Viktor Fridbäck och klassen 1500 kronor.

Minibladet

Minibladet är ett nyhetsmaterial för barn som ges ut i samarbete med bland annat Katrineholms-Kuriren. Här finns också en reporterskola som syftar till att göra barn intresserade av journalistik och av samhället.

Minibladet finns på webben och publiceras i Katrineholms-Kuriren varje lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa