Här blir ingen matt av schack

De ägnar hela helgen åt att grunna över nästa bästa drag. Lägger pannorna i veck över rutigt bräde. Vinner – och förlorar – sina kungar. Men att bli matt av schack när det är skol-SM finns inte på kartan.

Felix Muntean, Siddesvar Atchishankar, Victor Muntear och Viggo Ringquist tävlar för SSK Hammarö.

Felix Muntean, Siddesvar Atchishankar, Victor Muntear och Viggo Ringquist tävlar för SSK Hammarö.

Foto:

Övrigt2017-09-09 05:30

– Nej, jag blir aldrig trött på schack, säger Felix Muntean, 11.

– Det är skönt och relaxande, nickar jämnårige Siddesvar Atchishankar gravallvarligt.

Tillsammans med Felix storebror Victor och sina respektive pappor kom de från värmländska Hammarö till Katrineholm i fredags. Då var det spelstart i årets upplaga av skol-SM i schack.

Nu finns 422 5- till 20-åringar på plats i Duveholmshallen fram till söndag. De har strålat samman från hela landet för att mäta sina krafter i det ädla spelet.

Man kan väl säga så här. Det hörs just inte.

När kkuriren besöker tävlingarna är det bibliotekstyst i A-, B- och C-hallarna. Domarna från arrangörsklubben Katrineholms schackklubb kastar varnande ögonkast mot var höjd röst. Ett mobilblipp för mycket kan kosta en seger. Koncentrationen över partierna är total.

Felix och Siddesvar tävlar för SSK Hammarö och Hammarlundens skola. Resultatet? Sisådär. Tre segrar, två förluster hittills. De senare står sig dyrt.

I deras åldersklass återfinns tre Katrineholmskillar från medarrangörsklubben Snabba löparen: Melvin Vu, Robin Agelin och Erik Blomqvist. Vu hade länge chans på klasseger men förlorade mot esset Hugo Wernberg från Wasa SK.

Nu är risken stor att Vu har försatt sin chans att kvalificera sig till Nordiska skolmästerskapet i Finland nästa år.

– Blir man riktigt bra kan man bli världsmästare, konstaterar Felix Muntean vars idol är självklar: det norska schackundret och världsmästaren Magnus Carlsen.

Publikt är schack, som tävlingsledaren Kent Vänman från Snabba löparen uttrycker det, en affär mest för de närmast sörjande. Men när Carlsens matcher visas i norsk tv följs de av 750 000 norrmän. I det sammanhanget är spelförståelsen inte längre a och o.

– De har datoranalyser som med en stapel på tv:n visar hur Carlsen ligger till. Jag minns ett sms från en norska: ”Nu sitter jag här igen. Kan ingenting om schack men följer stapeln." Jag antar att man kan titta på fotboll under samma premisser, säger Vänman.

Kompisarna från Hammarö gillar fotboll också. Och judo. Men schack slår det mesta.

– Det gör att man blir bättre fokuserad och får bra minne. Så blir man snabb på att använda båda hjärnhalvorna, tycker Siddesvar Atchishankar.

Kent Vänman är glad åt Katrineholms värdskap för det stora mästerskapet. Han gläds också åt att spelet han älskar har tagit allt mer plats i skolorna.

– Man märker att lärarna börjat uppskatta schack för dess många positiva egenskaper.

Felix och Siddesvar har redan varit inne på dem: koncentrationsförmågan, minneskapaciteten, problemlösningen. Men spelet är också positivt för kamratskapen, inflikar Vänman.

– Det skapar bättre stämning i klassen, tycker många lärare. Antagligen har det att göra med att schack är en aktivitet där liten kan hävda sig mot stor. Trots sina olikheter kan barnen mötas på lika villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!