Här är den första bilden på vargvalparna

I slutet av sommaren föddes vargvalpar i Bie. Nu visas valparna upp på bild.

4 oktober 2017 15:55

Det är länsstyrelsens viltkameror som har fångat vargvalpar på bild en bit norr om Katrineholm. Bilderna visar två valpar som har en ovanlig färgvariation.

Länsstyrelsen i Södermanland fick förra året tillstånd att använda så kallade viltkameror vid inventering av stora rovdjur. Syftet med inventeringen är att skapa en så bra bild som möjligt av rovdjurspopulationerna i länet. Kamerorna sattes upp på platser där länsstyrelsen fått in tips på att det kunde finnas rovdjur eller tidigare förekomst av lodjur. I slutet på sommaren fångades alltså två vargvalpar på bild på en av dessa platser, norr om Katrineholm. Just dessa kameror sattes upp för att fånga eventuella lodjur på bild.

‒Vi har satt upp kameror på platser där vi fått indikationer på att rovdjur kan förekomma, ofta efter tips från allmänheten. Information från människor som rör sig i skog och mark är väldigt värdefull och hjälper oss att hålla koll på rovdjurspopulationen i länet, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bilden som publiceras visar vargvalpar och är tagen norr om Katrineholm i början av augusti. Färgen på valparna på denna bild är mörkare än vad som är vanligt hos vargvalpar i Sverige.

‒Vi försöker nu få svar på varför denna ovanliga färgvariation uppkommit och börjar med att leta efter spillning från valparna för att säkerställa föräldradjur och släktskap. Vi vet att det finns två vuxna vargar i området och vill nu säkerställa om de är valparnas föräldrar, säger Lovisa Häggström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa