Dahlström vill förbjuda tiggeri i Katrineholm

Efter att Vellinge kommun beslutat om ett lokalt tiggeriförbud ska nu frågan utredas i Katrineholm. Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) hoppas att ett förbud ska gå att införa även här.

5 september 2017 12:12

Kan kommuner införa lokala tiggeriförbud? Det rättsliga läget är ännu oklart, men i Vellinge kommun görs nu ett försök att förbjuda tiggeri på några centrala platser.

Experimentet i Vellinge följs av andra kommuner, däribland av Katrineholm. Göran Dahlström skulle gärna se ett tiggeriförbud här.

‒Det kan inte vara så att andra länder, exempelvis Bulgarien och Rumänien, exporterar sina fattiga till Sverige, säger han.

Om lagen ändras så att ett generellt tiggeriförbud skulle vara möjligt att införa, så kommer Katrineholm att göra så. Det är Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunen överens om.

Dessutom följer man alltså utvecklingen i Vellinge: kommer beslutet att överklagas, och vad säger i så fall länsstyrelsen? Redan nu ska kommunledningsförvaltningen i Katrineholm få i uppdrag att utreda frågan och förbereda för en ändring i den lokala ordningsstadgan. Målet är att införa ett tiggeriförbud i Katrineholm så fort som möjligt, enligt Dahlström.

Invändningar om att ett sådant förbud kunde vara juridiskt krångligt eller principiellt tveksamt avfärdar Dahlström. Även med ett tiggeriförbud ska till exempel hjälporganisationer kunna samla in pengar på gator och torg, understryker han.

Dahlström menar att ett förbud mot tiggeri i Sverige skulle bidra till att sätta press på tiggarnas hemländer – något som han anser nödvändigt. Här har EU en viktig roll att spela, anser kommunalrådet.

‒Sverige ska inte ta hand om de här ländernas fattiga. Vi måste sätta press på länderna genom EU, vad ska vi annars ha EU till?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!