Chans att surra om bin på öppet hus

Så här års är det lågsäsong i bikuporna och för biodlarna och därför passade föreningen Vingåkers biodlare på att ordna öppet hus i Studiefrämjandets lokaler på lördagen.

9 februari 2019 15:14

Föreningen visade utrustning, bjöd på provsmakning av honung och pratade bin med intresserade.

– Vi vill förmedla att vi finns. Det kanske finns invandrare som haft bin i sina hemländer som vill fortsätta här i Sverige, eller kanske någon som vill veta mer, säger Cornelis van der Meuven från föreningen.

Cornelis van der Meulen kommer från Holland men bor nu i Österåker, där han har fem bikupor. På vintern består hans kupor av två lådor ovanpå varandra, med tio ramar, alltså träformar.

– På våren sätter man på fler lådor, med ett galler för att hålla drottningen, som är större, borta. Då samlar bina honungen i de övre lådorna, berättar han.

En nyfiken deltagare i öppna huset var Anders Persson, uppvuxen i Vingåker, men nu pensionerad polis som återvänt till Sverige efter tjänstgöring utomlands. Han och hans fru har precis köpt hus vid Tisnaren.

– Jag funderar lite på att ha bin. I förra veckan gick jag en kurs i Stockholm, men så hörde jag om det här och tog tåget hit i dag, säger han.

Förutom att bin är nödvändiga för pollinering och biologisk mångfald, ger de också en hel del honung. Förra året vid Cornelis van der Meulen ett par hundra kilo från sina kupor.

– Det var bra, tycker jag. Det är lätt att sälja honungen också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa