Med hjälp av bildningsförvaltningen och KFAB har samhällsbyggnadsförvaltningen kartlagt vilka tomter i Katrineholm som i framtiden kan tas i anspråk för nya förskolor.
Totalt pekas 20 intressanta platser ut i tätortens alla väderstreck. För drygt ett dussin av dem, har utredningen även räknat hur många avdelningar som skulle kunna rymmas. Sammanlagt handlar det om minst 50 avdelningar med plats för cirka 1 000 barn.
– En jättebra rapport. Vi bygger ju för 40 000 invånare i kommunen. Därför är det viktigt att ha dessa tomter att utgå från, säger Göran Dahlström (S), ordförande i kommunstyrelsen som nu skickar underlaget vidare till budgetberedningen för 2019.
– Vår uppfattning är att vi behöver skapa 20 nya avdelningar inom de närmaste fyra åren.
Utredningen var ett uppdrag i övergripande plan och budget 2018–2020. Den är en del av en långsiktig plan för utbyggnad av förskolan i tätorten, där trångboddheten och efterfrågan på fler avdelningar är stor.
Kartläggningen visar både på möjligheter att bygga nytt och att utöka befintliga förskolor. Av de 20 tomterna prioriteras sex särskilt högt: kvarteret Lästen vid före detta Nävertorpsskolan, Backa förskola, Duvestrand, Tornhuset Västra skolan, Mellangården vid Östra skolan och Vattentornet. I prio två ingår Luvsjön och Djulö allé.
Ett skäl till förtur är hur snabbt tomterna kan bebyggas, beroende på detaljplaner och vad översiktsplanen vill med området. Tio avdelningar för 200 barn vid Lästen och Luvsjön skulle kunna byggas inom ett halvår, de övriga sex inom två–fem år.
– Nu tänker vi ge planuppdrag för de tomter som ingår i prio ett. Där det inte i dag finns detaljplaner ska vi se till att få det inom den närmaste tiden.
Kostnad och geografiskt läge har också påverkat prioriteringen. Beräkningarna av hur mycket mark som kan tas i anspråk utgår från ett flexibelt grundkoncept för förskolebyggnad som KFAB har tagit fram.