I centrums äldsta hus, ett ståtligt litet stenpalats från 1886, ligger Tygshopen sedan 1998. Med butik på nedervåningen och sysalar på övervåningen, har den blivit en kreativ oas för hugade syslöjdare.

1994 öppnade Eva Andersson som 21-åring butiken Tygshopen, som till en början låg på Djulögatan. 

– Jag har alltid tyckt om att sy och ville testa om det gick. 

Artikelbild

| Lappteknik lockar många och på hyllorna ligger en brokig kavalkad av quilttyger i allsköns mönster och färgställningar.

Till en början hade hon bara några få tygbuntar på hyllorna. Sedan dess har verksamheten växt och både Eva och maken Henrik arbetar heltid med företaget. Henrik servar symaskiner åt bland annat kommunens syslöjdssalar, utför garantireparationer och utbildar kunder i hur deras nyköpta symaskiner fungerar. En avancerad symaskin kan gå loss på 30 000 kronor.

–  Vi har klarat oss för vi har så många ben att stå på. Vi har butiken med garner, tyg, tillbehör och symaskiner, garantireparationer, symaskinsservice, utbildningar och kurser. 

När tidningen hälsar på är höstens symaskins-LAN i full gång en trappa upp. I den stora sysalen råder uppsluppen stämning och flitens lampa lyser över var symaskins pressarfot.

– Vi brukar kunna sy till 02 – 03-tiden på natten. Vi är som ungdomar och sover på luftmadrasser i sylokalen. Eva är underbar och man träffar så mycket folk, berättar Tina Zetterberg från Katrineholm som är på LAN-helg för sjätte gången.

Artikelbild

| Tina Zetterberg från Katrineholm och bordsgrannen Anna Severin från Norrtälje gillar symaskins-LAN. "Vi brukar kunna sy till 02 – 03-tiden på natten och sover på luftmadrasser i sylokalen".

Hon är en av tolv deltagare och många åker långväga för att få vara med på syhelgerna som anordnas vår och höst.

– Jag längtar jättemycket efter de här helgerna, att få slippa tänka på något annat än att sy. Man kommer in i en annan värld. Evas man lagar mat åt oss och man får gå till dukat bord och lämna disken. Vi är som curlade tonåringar, säger Tina och skrattar.

Artikelbild

| Eva Andersson startade som 21-åring butiken Tygshopen. I höst är det 25-årsjubileum och i takt med att sybehörsaffärer runt om i Sverige lagts ner har kundkretsen utökats.

Britt-Marie Olsson kommer in och mannekängar i sin nysydda tröja och möts av uppmuntran och beröm. Hennes man Bernt har skickat med hembakade småkakor till helggänget.

–  Det är så fantastiskt att komma hit. Här laddar jag batterierna, säger Kristina Klockars från Stockholm.

– Alla är så glada och en del hann inte ens sätta på symaskinen första dagen för de hade så mycket att prata om. De som bor långt borta kan inte gå kurser mitt i veckan så jag startade sy-LAN. Vi har till och med haft deltagare från Kiruna, berättar Eva.

Två kvällar i veckan håller hon sykurser på övervåningen i bland annat quiltsömnad, som är en lappteknik. 

– Vi är så många på sykurserna att vi har fått utöka lokalerna. Det är fullknökat och jag tror folk behöver det här i en stressig värld. Att få sätta sig ner och meditera vid en symaskin, säger hon.

Eva och maken Henrik hyr lokalerna av Evas föräldrar, som äger fastigheten. Tillsammans med mamma Elsie har hon designat quilten Diamanten för att uppmärksamma 25-årsjubileet.

I takt med att sybehörsaffärer landet över har lagt ner har kundkretsen utvidgats.

–  Det är inte så många syaffärer kvar och det är många generationsskiften. Vi är så nischade så vi blir kvar och har kunder som tar tåget från Stockholm för att handla hos oss. Folk från andra städer hittar oss på Facebook, berättar Eva.

Även om det är fullt upp för jämnan är parets sjuåriga dotter fokus i livet och den lunchstängda timmen är helig. Då hinner makarna Andersson pusta ut för en stund. Det tidiga vägvalet i livet ångrar inte Eva en sekund.

– Det är en sån glädje i det här jobbet, skapandet och att man får träffa alla positiva människor, säger hon med eftertryck.