Willys i Katrineholm säljer mat i samma omfattning som om det vore veckan innan jul. Kunder som oroas av coronavirus, hamstrar basvaror till sitt eget skafferi. Ökningen har kommit smygande de senaste veckorna med en tydlig topp i onsdags. Butiken har tagit in extrapersonal för att kunna möta den ökade försäljningen och de kunder som har svårt att hitta rätt, då en stor ombyggnation pågår parallellt.

– Vi har en hel del restnoterade varor av det som säljer mest och försöker hitta komplement, Willys jobbar stenhårt för att försöka försörja oroliga kunder med varor. Men visst börjar det bli lite utplockat vid pasta och mjöl, säger butikschefen Joakim Paulander.

På Tempo i Valla har man också märkt av en svagt ökad försäljning totalt sett, samtidigt som udda varor som torrmjölk plötsligt blivit efterfrågat. 

Artikelbild

| Personalen på Ica maxi fyller tillsammans med butikschefen Erik Remröd effektivt hylla efter hylla med matvaror.

– Visst handlar folk mer men samtidigt är det ingen hysteri här på landet. Jag har min mor på Söder i Stockholm, där är det helt länsat men här är det ingen bunkring att tala om. Folk är vana att klara sig själva och är vana att elda om det blir strömavbrott, säger Fredrik Rosengren, butikschef på Tempo i Valla.

– Än är det välfyllt i hyllorna och vi försöker ta hem lite extra av sånt som vi tror ska gå lite mer. Framför allt är det mycket konserver och sånt som man inte säljer i vanliga fall. Det går fortfarande att få fram varor, förutom alsolsprit, det är tvärslut, fortsätter han.

När tidningen gör ett besök på Ica maxi vid lunchtid på fredagen, är det högt tempo på personalen. Butikschefen Emil Remröd packar upp pasta i hyllorna och Anna Remröd, personalansvarig, packar varor för onlineförsäljning. De har tillfälligt lämnat kontoret för att rycka in där det behövs som mest och flera andra i personalen har också bytt arbetsuppgifter. Onlinehandeln har ökat kraftigt och fler påsar än någonsin packades på fredagen.

– Vi är inte lika drabbade som i storstadsregionerna, men det börjar ta slut på vissa varor, som konserver, ris och pasta. Ingen var beredd på det här, säger Emil Remröd. 

Artikelbild

| Konserverna har gått åt i snabb takt på Ica maxi i Katrineholm.

De flesta hyllor ser ut som vanligt, men på några håll är det glest mellan varorna och vissa sorter är helt slut. Sju dagar i veckan kommer det nya leveranser och personalen kämpar med att packa upp.

–  Vi har ett automatiskt beställningssystem men nu går vi in och beställer en del manuellt.