Nu lämnar hon Vingåkers näringsliv

Med energi som få har Suzan Östman Bäckman hållit i taktpinnen som ansvarig för Vingåkers näringsliv. Nu rinner sanden i timglaset snart ut och i juni lämnar hon kommunen.

15 maj 2019 08:10

Det är bråda dagar och en fulltecknad agenda för Suzan Östman Bäckman. Vid sidan av uppdraget som näringslivsansvarig har hon sedan december 2018 gått in som tillförordnad samhällsbyggnadschef.

– Det går bra och gynnar samtidigt näringslivet. Kontakterna är redan upparbetade, konstaterar hon och lutar sig tillbaka i den turkosblå snurrstolen.

Den 28 juni gör hon sin sista arbetsdag för Vingåkers kommun, men säger att hon inte landat än.

– Jag lämnar ett fantastiskt team i Vingåker och det är inte ofta man blir så uppskattad och inkluderad som jag har blivit här. Samtidigt är jag inte den som hamnar i det vemodiga känsloregistret förrän jag väl är där. Jag måste leverera in i det sista.

Under sju och ett halvt år i näringslivets tjänst har hon lärt känna kommunen och dess företagare väl.

– Vi har härliga företagare och ett engagerat och outtröttligt näringslivsråd. Alla ställer upp och politikerna är lika engagerade oavsett om vi besöker kommunens största företag Voith eller små enmansföretag. Många tror att Vingåker är en liten landsbygdskommun där inget händer, men vi har gjort saker som har uppmärksammats nationellt. Vingåker har gjort en modig kommunal utvecklingsresa, titta bara på satsningarna på bredband och en ny högstadieskola.

Den täta dialogen med ortens näringsidkare prisar hon högt.

– Oavsett om jag ringer en företagare jag känner väl, eller tar en första kontakt får jag samma fina återkoppling. Det är oerhört viktigt, för jag kan inte göra mitt jobb om jag inte vet hur de har det.

Samarbetet med näringslivskontoren i KFV och beslutsfattare inom länet har även det varit av yttersta vikt.

– Det är ett ensamt jobb att vara näringslivsansvarig och man har ingen tillhörighet på en avdelning. Det är de externa kollegorna man krokar arm med för att lyfta Vingåker.

I augusti tillträder hon som samordningschef för kommunalt utvecklingsarbete hemma i Torshälla.

– Vingåker är en häftig kommun att jobba med och det skulle till ett riktigt toppenjobb i min egen hemstad för att jag skulle lämna uppdraget. Min nya roll är mer intern inom Eskilstuna kommun och det kommer att bli väldigt annorlunda.

Det har blivit många mil i bil under årens lopp mellan Torshälla och Vingåker. Att pendla två och en halv timme varje dag är en av få saker hon inte kommer att sakna.

– Det går när man trivs, men familjen ser fram emot att få ett annat liv med mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson