För KFAB, som förutom att hyra ut lägenheter även ansvarar för kommunala lokaler, var det ekonomiska resultatet för 2019 ett av de bättre i bolagets historia. Det konstaterar vd Ingmar Eriksson i inledningen till företagets årsredovisning, som formellt antas inom kort.

Även för det andra kommunala fastighetsbolaget, Kiab, som hyr ut lokaler till företag, ser det bra ut.

– Det är väldigt bra resultat i båda bolagen. Det har varit ett bra 2019, med bra tryck på bostadsmarkanden och inte minst har det varit ett bra uthyrningsläge om vi tittar på Kiab, säger styrelseordföranden Fredrik Olovsson (S).

Artikelbild

| Bostäderna i kvareteret Hästen är en av flera nybyggnationer som skett i KFAB:s regi.

Det gångna året har medfört en del stora investeringar, framför allt för KFAB:s del. Nya lägenheter har byggts och förskolor har färdigställts. Och byggnationerna fortsätter, bland annat med det nya äldreboendet och med planerade skolbyggen vid Järvenskolorna och på Norr, samt med ett nytt hyreshus i kvarteret Pantern, vid Läroverksgatan.

För att kunna göra de stora investeringarna krävs bra ekonomiska resultat även framöver, konstaterar Fredrik Olovsson.

Han säger att det goda ekonomiska läget för Kiab är en trygghet nu i de oroliga tider som följer i coronavirusets spår. Eftersom Kiab hyr ut lokaler till företag, och då åtminstone en del företag kan förväntas få svårigheter till följd av coronakrisen, kan Kiab också drabbas i förlängningen.

– Då är det skönt att ha fallhöjd och ordning i ekonomin, säger Fredrik Olovsson.