Dags att bygga kärnkraftverk i Sörmland

Ulf Rosén, KD, vill att det byggs kärnkraftverk i Sörmland för att klara klimatomställningen och elförsörjningen. I Sverige finns det tre kärnkraftverk. En reaktor, Ringhals 4, har stått stilla sedan september på grund av en skadad tryckhållare.

Ulf Rosén, KD, vill att det byggs kärnkraftverk i Sörmland för att klara klimatomställningen och elförsörjningen. I Sverige finns det tre kärnkraftverk. En reaktor, Ringhals 4, har stått stilla sedan september på grund av en skadad tryckhållare.

Foto: Privat/Annika Örnborg/Ringhals

Sörmland2023-01-15 21:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bygg kärnkraftverk i Sörmland för att klara klimatomställningen, och för att långsiktigt kunna säkra tillgången och sänka priserna på el.

Den 11 januari skickade regeringen ett förslag på remiss på förändringar i miljöbalken som tar bort avgörande hinder för att kunna bygga nya kärnreaktorer.

  • "Kärnkraften är en nödvändig bas i den energimix som bygger svenskt energisystem starkt igen", säger energi- och näringsminister Ebba Busch 
  • "Ny kärnkraft leder till minskade utsläpp. Elektrifieringen är helt central för att industrin och transportsektorn ska kunna ställa om", säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Nu bör Sörmlands kommuner och Region Sörmland skyndsamt starta arbetet med att finna lämpliga platser för kärnkraftsreaktorer och börja planera i dialog med näringslivet hur ägande och finansiering kan ske och vilken storlek på reaktorer som är lämpliga. 

De nya små modulära kärnkraftverken som kan placeras nära stora elförbrukare är en lösning. Andra alternativ är ett stort kärnkraftverk, eller en kombination av flera mindre och ett större kärnkraftverk.

Detta har också ett folkligt starkt stöd. Utbyggd kärnkraft är den enskilda åtgärd som flest svenskar uppfattar som effektivt för att minska klimat och miljöproblem, enligt en ny opinionsundersökning gjord av Demoskop.

För att klara framtidens elbehov måste vi nu satsa på alla fossilfria kraftslag: bygg ut vind, vatten och solkraft men också kärnkraft så att vi har säker reglerbar elproduktion.

Ulf Rosén, distriksordförande för KD i Sörmland, vill att det byggs kärnkraftverk i Sörmland för att klara klimatomställningen och säkra elförsörjningen. På bilden Ringhals 4 där verksamheten stoppades  i september på grund av en skadad tryckhållare.  (Arkivbild)
Ulf Rosén, distriksordförande för KD i Sörmland, vill att det byggs kärnkraftverk i Sörmland för att klara klimatomställningen och säkra elförsörjningen. På bilden Ringhals 4 där verksamheten stoppades i september på grund av en skadad tryckhållare. (Arkivbild)