Det sägs att det finns ett monster i mörka skogen. Nina Kanin kanske ska skriva en artikel om det i Folkets blad, där hon arbetar som journalist. Flera berättar om hur läskigt det är och att det skräms. Bara att gå loss och rapportera? Eller?
Bamse följer med Nina Kanin och Lille Skutt ut i Mörka skogen och det blir starten på ett äventyr som lär Bamsetidningsläsaren mer om källkritik, om hur viktigt det är att ifrågasätta och gå till källan. För, är det verkligen ett monster i skogen? Nina Kanin får erfara att även en bra story alltid måste kollas.
Och hur ligger det till med sanningshalten i rubriken som en förskräckt Lille Skutt en dag ser i datorn: "Bamse är slut".
”Bamse blir inte stark av dunderhonung längre. Jag läste det nyss på internet”, berättar en nedslagen Lille Skutt för den kloke Skalman, som omgående uppmanar Lille Skutt att ifrågasätta och kontrollera källan.
Vem är det som påstår att Bamse inte längre blir stark av dunderhonung? Jo, Sorkmedia AB, som visar sig vara ett påhittat företag.
Hur ligger det till med sanningshalten i rubriken som en förskräckt Lille Skutt en dag ser i datorn: "Bamse är slut"
Så här lär tidningen Bamse sina läsare att ifrågasätta det som skrivs på nätet:
Vem står bakom informationen du läser? Är det någon du kan lita på?
Vad står det egentligen? Är det fakta eller tyckande?
När skrevs det du läser? Och varför skrevs det?
Hur hittade du det du läser? Via någon du litar på?
Aldrig har vi haft tillgång till så mycket information som i dagens samhälle, men aldrig har heller behovet av källkritik varit lika stort. Det är nödvändig kunskap för alla som rör sig på nätet, och det är just, i princip, alla – oavsett ålder.
Källkritik står på schemat för de flesta barn och unga och är del av den kunskap som skolan förväntas skicka med. Men även vuxna behöver kunna källkritik. Härom dagen hörde jag ett smart radioprogram där läroplanens skrivningar kring elever och digital kompetens byttes ut mot makthavare och digital kompetens. Slutsatsen blev att det här är kunskap som alla måste ha och sannolikt behöver alla kontinuerligt förbättra sina kunskaper i ämnet, livet igenom.
På onsdag startar det stora kulturpolitiska konventet Folk och kultur i Eskilstuna. På fredag är Katrineholms-Kuriren med och arrangerar ett seminarium om just källkritik och ställer frågan hur samhället skulle te sig utan källkritik. Vi ser det som en injektion i debatten och ett peppande samtal som ska få fler att vilja lära mer om källkritik.
Bamse visar vägen för många unga i Sverige – och just med specialnumret om källkritik har Rune Andreassons figur letat sig ända in i den amerikanska politiken och lyfts som ett gott exempel i kampen mot fake news. I en ny amerikansk rapport om Ryssland, Putin och angrepp på demokratin och säkerheten i Europa och USA finns Bamse med och lyfter medvetenheten kring att alltid dubbelkolla källor.