Våld mot kvinnor ett globalt samhällsproblem

Våldet mot kvinnor är ett globalt problem, som förekommer över hela världen och i alla kulturer. Det ses inte längre som ett privat angelägenhet, det senaste decennier har synen förändras. Det ses idag som en kränkning av mänskliga rättigheter.

En särskilt sårbar grupp är kvinnor i minoritetsgrupper, kvinnor med funktionsnedsättning och missbruk, skriver Lennart Halvardsson, RFHL Katrineholm.

En särskilt sårbar grupp är kvinnor i minoritetsgrupper, kvinnor med funktionsnedsättning och missbruk, skriver Lennart Halvardsson, RFHL Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-03-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett globalt samhällsproblem med allvarliga hälsoproblem. Våldet mot kvinnorna förekommer i familj och på olika platser i samhället, de utövas eller tolereras av staten. För att uppehålla den underordnade ställning kvinnan har mot mannen.

Hedersrelaterat våld mot kvinnor, våld förtryck, tvångsgifte, könsstympning, är ytterliga ett exempel på våld mot kvinnor.

Andra uttryck att det saknas mellan 60 till 200 miljoner kvinnor, en följd av aborterade flickfoster eller att de dödas direkt efter förlossningen.

Det handlar om att flickor är mindre värda, får mindre mat, ingen skolgång. De bestämmer inte över sin sexualitet.

Kvinnor får även socioekonomiska konsekvenser, de har sämre hälsa, lön och så vidare.

Våld mot kvinnor i krig utövas som en del av krigsföreningen, sexuellt våld mot kvinnor i väpnade konflikter har uppmärksammat internationellt. 2008 antog FN:s säkerhetsråd en enhällig resolution om sexuellt våld mot kvinnor i väpnade konflikter. Därefter har det antagits nya resolutioner rörande sexuellt våld mot kvinnor.

En särskilt sårbar grupp är kvinnor i minoritetsgrupper, kvinnor med funktionsnedsättning och missbruk.

Lennart Halvardsson

Ordförande RFHL

Sörmland och Katrineholm