I lördags berättade Kuriren om det nya konstverket utanför de inflyttningsklara lägenheterna i kvarteret Hästen. Några läsare som har skrivit i Kurirens kommentarsfält på Facebook tycker att den stegrande blå mustangen vid Linnévägen/Eriksbergsvägen är ett spännande inslag i Katrineholms stadsbild.
Men fler är det som har svårt att förlika sig med konstverket och som tycker att hästen borde ha svans och öron och något annat än himmelsblå färg.
Katrineholm satsar hårt på offentlig konst som syns. Att det blir debatt är snarare regel än undantag. Omdömen som "rostigt skrot", "trams", "lågvattenmärke" och "botaniskt felaktigt utformad" har fällts i spalterna om verk som Malanganerna vid infarten till Djulö, Sveaparkens "Strålande hem", isskulpturerna på Stortorget respektive Blåklockan på Lövåsen.
Samtidigt är det många som uppskattar satsningarna och tycker att de sätter Katrineholm på kartan när det gäller offentlig utsmyckning.
Just nu är det Linda Bäckströms verk "Big blue" som engagerar. KFAB som har byggt kvarteret Hästen ville smycka det med en häst.
Truls Olin, som då var konstansvarig men som numera är utställningschef på Arbetets museum i Norrköping, såg i samband med att KFAB:s önskemål kom en utställning med Linda Bäckströms verk, däribland en stegrande häst.
Det ledde till att verket föreslogs som utsmyckning. Nu är det på plats.
‒Skulpturen är som en svart hingst, men fråntagen allt det graciösa; den har ingen svans, inga öron, den är rund och bullig. Den är obrukbar, ofunktionell. Jag tycker att det är spännande, säger Linda Bäckström.
Hon skulpterar i fogskum och i processen, berättar hon, gäller det att hålla tillbaka materialet så att det inte sväller iväg.
‒Det går att se skulpturen som den fria mustangen på vidderna, himmelsblå, som ett moln.
Samtidigt konstaterar hon att häststatyer historiskt är laddade symboler, som ofta har en kunglighet på ryggen och är skapade i brons. Med det i åtanke ville hon göra ett annorlunda verk, en något plastig, babyblå skulptur.
Linda Bäckström tycker om att det satsas på offentlig konst i en kommun.
‒Konsten är för alla, inte för en särskild grupp. Det är det som är spännande med offentliga verk. De ger något extra till staden.
Att känslorna svallar kring konsten är också intressant, tycker Linda Bäckström.
‒Det är positivt att folk har ett engagemang. Hellre det, än att ingen bryr sig.