– Vi har inte så många kända fall av mobbning, men det finns ett stort mörkertal, säger Lena Sahrblom om den digitala mobbning som upptäcktes i samband med projektet.
– Det jag tog del av var ändå allvarliga brister. Vi kunde inte kontrollera eller lokalisera elevernas lärplattor eller datorer. I princip kunde man ta med dem till ett annat land och ungdomar kunde mobba varandra fjärrstyrt på distans och det var ett dilemma.
Lena Sahrblom ser problemet som mycket allvarligt och därför har kommunen nu köpt in ett manageringssystem där skolorna kan lokalisera och även stänga av datorer om så behövs.
– Under projektets gång kunde eleverna i princip ladda ner vad som helst utan att vi hade koll på det. Vi vuxna måste försäkra oss om att en elev befinner sig i en trygg och trivsam miljö, säger Lena Sahrblom.
Förr blev ofta barn mobbade på skoltid och kunde vila upp sig på fritiden, berättar hon. Men med sociala medier sker mobbningen dygnet runt.
Hon är kritisk till att man inte införde fjärrstyrning av datorerna redan från början, men säger samtidigt att det är en av projektets lärdomar.