Stopp och belägg i sommartrafiken – här kan köerna bli långa

Nu drar årets asfalteringssäsong igång. 18 mil statligt vägnät i Sörmland omfattas när Trafikverket plöjer ner 110 miljoner kronor i vägarbeten. Störst störningar i sommartrafiken blir det på Europavägarna.

Övrigt2017-05-02 21:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Totalt 30 vägsträckor runt om i länet är i särskilt stort behov av upprustning. Några av dem är på sina håll riktigt illa däran, och har därmed prioriterats upp i Trafikverkets beläggningsplan för 2017.

Ett av de två stora arbetena under vår och sommar startade i början av maj: E20 mellan Eskilstuna och Arphus i riktning mot Strängnäs.

Där ska drygt 13 kilometer betongväg bort. Beläggningen från 1999 är i stora stycken mycket spårig och sönderkörd.

– Den har inte hållit så som vi hoppats. Vi gör i ordning det högra körfältet och delar upp hela arbetet i två etapper för att trafiken ska störas så lite som möjligt, säger Maria Dryselius, Trafikverkets projektledare för beläggningsarbeten på de sörmländska vägarna.

Den gamla betongbeläggningen ska fräsas bort och ersättas med en stenrik asfaltsbetong. Medan arbetet pågår fram till början på juli sänks hastigheten i det öppna vänstra körfältet. Maria Dryselius håller det inte för otroligt att det stundtals kan orsaka viss köbildning.

Risken för långa bilköer i sommar är annars större på platsen för det andra stora vägarbetet i länet: E4 södergående i Nyköping.

Beläggningsarbetet inleds i månadsskiftet juni–juli och beräknas pågå i fyra veckor. Det omfattar 7,5 kilometer mellan Pålljungs Hage och Bergshammar.

– Där är mycket trafik med många av- och påfarter. Vi räknar med att det kan bli stökigare där än på E20.

På E4 ska hela den utstakade sträckan söderut göras färdig. Den främsta orsaken till att E20-sträckan Arphus–Kjula, i riktning mot Eskilstuna, sannolikt får vänta till 2018 är pengar.

Trafikverket har hittills i år cirka 110 miljoner beläggningskronor att röra sig med i länet. Anslaget är ungefär lika högt som i fjol, men räcker inte fullt ut till allt nödvändigt underhåll.

Ytterligare ett halvdussin av årets projekt är därför ofinansierade. Bland dessa märks till exempel den planerade 2+1-sträckan från Finntorpskors mellan Flen och Malmköping och sträckan Malmköping–Bråhovda på väg 53.

– De blir finansierade till nästa år – eller året därpå. Vi har äskat om mer pengar och brukar få besked om eventuellt tillskott strax efter semestern, säger Dryselius.

Förutom på E20 pågår redan arbetet med att öka bärigheten på väg 694 mellan Hälleforsnäs och Hållsta.

– Väg 873 mellan Vängsjö och Laxne är ett annat exempel på riktigt dålig beläggning. Där ska vi fräsa och asfaltera nytt.

I båda dessa fall ersätts den nuvarande beläggningen med konventionellt belagd asfaltbetong. Nästan 40 procent av årets underhåll ska annars göras med så kallad tankbeläggning, som vid högre trafikhastigheter kan orsaka stenskott.

– Den är bättre på det mindre nätverket där vi har tjälbekymmer. Tankbeläggningen är mer självläkande, beskriver Dryselius.

Här intill kan du se alla de beläggningsarbeten som är planerade att genomföras under året.

Olika metoder för att rusta upp vägarna

Tankbeläggning. Stenmaterial och bindemedel sprids ut var för sig på mindre trafikerade vägar. Kostnadseffektivt och mindre energikrävande än konventionell asfaltering, men ökar risken för skador från stenskott. Entreprenör i Sörmland: Peab.

Konventionell beläggning. Vägytan fräses bort och ersätts med tät asfaltsbetong, ABT, för slätare och tystare väg, eller stenrik asfaltsbetong, ABS, för grövre och tåligare väg. Entreprenörer: Skanska, Svevia (E20), Sandahls (E4).

Remixing. Vägbeläggningen värms upp och fräses ner för att återanvändas, blandad med nytt material.