Smakrik tävling för flera sinnen

Det doftades, smakades, vaskades och röstades när Sköldinge ölkultur höll mästerskap i ölbryggning i Folkets hus i lördags‒Det är roligt att vi har de här evenemangen, säger Lisa Hammarbäck som var på plats för att rösta fram sin favoritöl.

Övrigt2017-11-03 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två gånger om året håller hemmabryggarna i Sköldinge ölkultur mästerskap i ölbryggning. I helgens tävling deltog 20 bryggarentusiaster och den engagerade publiken hade 36 sorters öl att ta ställning till.

‒Vi har alltid fyra tävlingsklasser i vår hembryggartävling. Det är över- och underjästa öl, specialbrygder och klassen Sköldingeöl, berättar Rune Mårtensson om är ordförande i arrangörsföreningen.

Den som vinner den senaste tävlingen bestämmer vilken öltyp som ska bryggas till kommande. I det här mästerskapet ska Sköldingeölet vara en Kölsch-typ, som är en överjäst tysk ale. I den klassen måste också alla deltagare utgå från samma recept och utveckla ölet därefter.

‒De här träffarna är riktigt trevliga och det är extra roligt när folk kommer fram och frågar om råd och tips med bryggning, säger Rune Mårtensson.

Han har bryggt öl för husbehov i snart femton år och han har märkt ett kraftigt ökat intresse för den smakrika hobbyn på senare år. I tävlingen deltar han i flera klasser under firma Adolfsbergs Brygghus.

Sköldinge ölkultur har 25 är aktiva bryggare och flera av dem är med i helgens tävling. Klassen specialbrygder har allra flest deltagare och här är det bara fantasin som sätter spärrar på de olika ölvarianterna. Publiken kan bland annat prova sorter som Fläderöl, Vintervärmare, Pepparkaka och Lokförarstout.

‒Hemmabryggare är trivsamma människor. Vi hjälper varandra och delar gärna med oss av våra kunskaper. Recept på bra öl finns att ta del av i tusental på Svensk hembryggarförenings webbplats och de är gratis. Följer man bara receptet så går det ofta bra, säger Rune Mårtensson.

För egen del brygger Rune Mårtensson gärna det mörka ölet porter.

‒Jag gör en söt variant och den gifter sig så bra med en bit mörk choklad intygar han.

Är det kostsamt att komma i gång och brygga öl själv?

‒Nej, ett par hundra kronor räcker. Det mesta i utrustningsväg har man ofta redan hemma, som till exempel en stor skinkkastrull och en saftsil. Några slangar och en kylspiral behövs och så malt, humle, jäst och vatten så klart.

Är det svårt att brygga eget öl?

‒Nej, men det är svårt att brygga samma öl två gånger. Varje brygd blir unik.

Vad är det viktigaste för att lyckas med bryggningen?

‒Renlighet är A och O för att undvika bakterier och den påföljande risken för att få en vildjäsning. Då måste man tyvärr vaska ölen och tro mig, det är aldrig roligt. Sen är det viktigt att vara noggrann och följa receptet vad gäller mått och proportioner.

Bra gick det också för Rune Mårtensson i helgens mästerskap. I klassen Underjästa segrade han med sin Warbro lager.

‒Det känns extra kul då den är gjord på malt som mältats på Warbro kvarn, säger han stolt.

I klassen specialbrygder vann Kjäll Häggström med sin Chillistout, medan Henrik Andersen på Kumla bunker bryggeri tog hem guldet i klassen Överjästa.

Den lokala bryggaren Fredrik Fältskog, på Blacksta hantverksbryggeri, gjorde enligt rösträkningen den bästa Kölschen och får därmed nöjet att bestämma vilken öltyp som ska bryggas till nästa tävling.