Ronny Skoog, 61 år, har plockat 55 ordinarie kontroller, checkpoints, runt om i Katrineholm sedan de första släpptes i slutet av april i år och på samma gång sett nya delar av staden, återbesökt barndomsplatser och fått extra motion.
– Det har varit skitbra. Det är ett roligare sätt att röra på sig, man har ett mål. Sen är det så lättillängligt när allt är på gång- eller cykelavstånd, säger den nyblivna stadsorienteraren.
Han satte i gång med detta när kartan och anvisningarna damp ned i postlådan efter påsk, och trots att han inte har någon bakgrund inom orientering och på sin höjd engagerat sig som lagledare inom idrott, så har Ronny Skoog lyckats att pricka av varenda tillgänglig checkpoint på kartan.
– Det bästa är att det är till för alla. Alla finns i ens närmiljö, så det är inte en ansträngning att ta sig ut för att hitta en kontroll. Jag cyklar runt för det mesta, men har gått till några av kontrollerna också.
Han använder sig både av den fysiska kartan och av appen. Den fysiska kartan tycker han är lättare att använda när man är ute för att man har en bättre översiktsbild, och han fyller i kontrollernas koder för hand först innan han lägger in resultaten via appen eller hemsidan.
– Det är lättare att hålla reda på så att det blir rätt då, säger han.
Ronny Skoog uppskattar att han lagt ned ungefär sju timmar totalt på att hitta de 55 första kontrollerna. Han bodde i Katrineholm tills han var 18 år, men flyttade sedan och har bott och jobbat vid Ericsbergs slott sedan mitten av 70-talet. Förra året flyttade han tillbaka in till centrala Katrineholm tillsammans med sin fru, och även om han tidigare tillbringat mycket tid i staden så har stadsorienteringen gett honom en lite förändrad syn på hemorten.
– Jag tror att jag aldrig tidigare varit i Svartbäcken, och där är det ju så vackert. Sedan tog jag en kontroll bakom vattentornet här om dagen, och där hade jag aldrig tidigare satt min fot. Sen är det trevligt att cykla runt till ställen där man kanske inte varit på 20 år, berättar Ronny Skoog.
Han har inga planer på att börja med "riktig" orientering, men har defintivt fått blodad tand på stadsorientering i sin egen takt efter denna sommar.
– Jag hoppas att detta arrangeras igen, de har gjort ett riktigt bra jobb och jag är riktigt taggad på att nattpasset, de sista 15 kontrollerna, släpps. Jag tycker att vi har tillräckligt mycket fint i Katrineholm för att man skulle kunna fortsätta med detta i två, tre år till, säger han.
För Ronny Skoog har Lustjakten blivit ett sätt att röra på sig och att få egentid. Han hoppas nu att fler kommer att delta i framtiden.
– Poängen är att man inte behöver vara vältränad. Vilken soffpotatis som helst kan göra detta och det är det som är bra. Vi har en toppenstad och det finns massor att se, så det blir vad man gör det till, säger han.