En stentrappa upp i Skandinaviska byggelements kontorsbyggnad har Adel Obeid och hennes tre kollegor sina arbetsplatser. Hon presenterar dem stolt. På en av skärmarna vid hennes arbetsplats skymtar ritningarna till ett nytt studentboende i närliggande län.
För ett år fick hon praktikplats på företaget. Tre månaders praktik ledde till sex månaders provanställning som ledde till fast jobb som cad-ritare.
Att vara cad-ritare innebär att Adel Obeid ritar och beräknar väggar och tak, utifrån kundens önskemål, som sedan tillverkas i företaget fabriker.
Hon trivs väldigt bra med sitt jobb och hoppas kunna klättra vidare på karriärstegen.
Adel Obeid är utbildad civilingenjör. I Syrien tog den utbildningen fem år. Därefter har hon läst ytterligare två år, för att ta en magisterexamen som civilingenjör med inriktning på konstruktion.
Efter utbildningen jobbade hon fyra år, som konstruktör, i sin pappas företag. Men för två år sedan flydde hon och hennes make från kriget i Syrien. De hamnade i Katrineholm, där de hade vänner,
‒Jag har inga planer på att åka tillbaka till Syrien. Det här är hemma nu, säger Adel Obeid.
Vad har varit svårast under det här första året på en ny arbetsplats?
‒I början var det lite jobbigt med språket. Men alla har varit så snälla och hjälpt mig på alla möjliga sätt. Jag visste till exempel inte att jag behövde kontakta försäkringskassan när jag blev gravid, berättar hon.
Katarina Enqvist-Bolin, som är chef för Arbetsförmedlingen i västra Sörmland, säger att det numera går lättare för utrikesfödda att hitta jobb.
‒Framför allt om de har en yrkesutbildning med sig, eller om de är akademiker. Och pigga på att lära sig svenska.
Allt fler arbetsgivare upptäcker också att utrikesfödda har en kompetens som går att ta tillvara.
‒Det kan vara lite besvärigt i början, lite kulturkrockar och språkförbistringar, men när man kommer över det så har man hittat arbetskraften, säger Katarina Enqvist-Bolin
Men alla har inte en utbildning med sig i bagaget.
‒Samtidigt som det går lättare för utrikesfödda att hitta jobb är det fortfarande en hög arbetslöshet bland dem. Har man hoppat av skolan, kanske inte gått gymnasiet, då är det likadant som för svenskarna, då är det längre väg att gå, säger Katarina Enqvist-Bolin
I september i fjol blev Adel Obeid och hennes make föräldrar till en liten dotter.
‒Just nu jobbar jag 50 procent. Min man är hemma på förmiddagarna. När jag kommer hem från jobbet åker han och jobbar. Han jobbar heltid. Jobb är jättebra, man behöver jobba. Man kan inte bara äta och titta på tv. Och så har vi ju semestern och helgerna att vila på, säger Adel Obeid.