‒Om Herren dröjer och jag får leva ska jag vara här nu, säger han, med ett leende och ett citat från mer frikyrkliga kretsar.
Thore Rosenberg, som nyss fyllde 60 år, blev präst ganska nyligen: 2011 prästvigdes han. Men sedan 1977 har han arbetat inom kyrkan, mest som diakon.
‒Jag är inte unik på något sätt, men visst är det lite ovanligt att prästvigas så sent i livet. Jag tänkte ibland att när jag möter människor som nybliven präst, då kommer de att tro att jag varit präst i åratal och är jättetrygg, fast jag var helt ny. Men det kom ändå ganska fort, man lär sig ju, säger han.
Thore Rosenberg kommer ursprungligen från Olofström i Blekinge och dialekten har han kvar. Under många år arbetade han i domkyrkoförsamlingen i Uppsala och efter prästvigningen fortsatte han där som polispräst. En arbetsuppgift var att följa med polisen när de skulle förmedla dödsbud.
‒Det är vi nog bra på från kyrkans sida, att våga stå kvar när det är svårt. Man kan inte komma med ett sådant bud på något skonsamt sätt och man får inte försöka med omskrivningar. Inte "nu har Bertil gått vidare", utan bara "din man Bertil är död", säger han.
Prästens uppgift därefter är att möta frågorna som kommer, vara trygg.
‒Man kan inte ge tröst, utom den tröst det är att slippa vara ensam, säger Thore Rosenberg.
Sedan februari är han kyrkoherde i Västra Vingåker och Österåkers församling. Han och hans fru hade sedan tidigare sommarställe i Vingåker och har nu bosatt sig i trakten. Från årsskiftet blir Thore Rosenberg också kontraktsprost för flera församlingar: Västra Vingåker och Österåker, Katrineholmsbygden, Bettna, Flen, Mellösa, Malmköping, Dunker och Björkvik.
Kontraktsprostens uppgifter är flera. Han är den, som personalen i församlingarna kan vända sig till om man behöver hjälp eller problem uppstår.
‒Jag är ett språkrör att kontakta. Jag kommer också att ordna samlingar för alla som arbetar i kyrkan.
Dessutom ska kontraktsprosten vart tolfte år göra en visitation i alla församlingar, liknande den som stiftets biskop gör.
‒Men det är ändå en andlig tjänst jag har. Jag håller i gudstjänster, enskilda samtal och förrättningar, dop, bröllop och begravningar.
Hans visioner för församlingen är flera. Han vill gärna att mer barn- och familjeverksamhet ska komma i gång, exempelvis i Baggetorp, och han vill stärka gemenskapen runt gudstjänsten.
‒Många frågar sig varför de ska gå i kyrkan på söndagen. Men gudstjänsten är viktig. Kontinuiteten är viktig. Vi har funnits som kyrka i 2000 år. Det är en styrka.