Jämställdhet firades med tårta

På onsdagen blev Katrineholm den hundrade svenska kommunen att skriva under den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män.

Anna Johansson Milovanovic och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) vid underskrivandet.

Anna Johansson Milovanovic och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) vid underskrivandet.

Foto:

Övrigt2017-01-25 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholm började arbeta målmedvetet med jämställdhet 2010. Deklarationen CEMR, den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män, är ett naturligt nästa steg, enligt Anna Johansson Milovanovic, jämställdhetsstrateg i kommunen.

På onsdagen skrev kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) under deklarationen, vid en liten ceremoni på kulturhuset Ängeln, inför ett tiotal åskådare och biblioteksbesökare.

‒Från att vi nu undertecknar deklarationen har vi två år på oss att ta fram en kommunövergripande handlingsplan, säger Anna Johansson Milovanovic.

I sitt tal underströk Anna Johansson Milovanovic att deklarationen handlar om att ta ställning för jämställdhet.

‒Vad är då jämställdhet? Det kan vara löner, det kan handla om obetalt hem- och omsorgsarbete, delaktighet i beslutsfattande, frihet från våld.

Hon tycker att det är svårt att säga vad hon tycker är allra viktigast i deklarationen.

‒Den utgår från tre områden, politiken, kommunen som arbetsgivare och den service vi ger kommuninvånare. Jag tycker att servicen är viktig, att resursfördelningen är jämställd och inte gör skillnad på kvinnor och män, flickor och pojkar.

Efter att deklarationen skrivits under bjöd kommunen på fint dekorerade jämställdhetstårtor i vinterträdgården.