Information, bevakning och andra insatser når inte fram

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) är ansvariga för de flesta av Sveriges återvinningsstationer.

Det har varit stökigt vid Backavallens återvinning på sistone.  ARKIVFOTO:  ANDREAS SKOGH

Det har varit stökigt vid Backavallens återvinning på sistone.  ARKIVFOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Övrigt2017-10-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessa är tillgängliga dygnet runt för alla återvinnare som vill lämna sina förpackningar till återvinning. Men med möjligheten följer som så ofta även en skyldighet. Skyldigheten att göra som det är tänkt, att inte förstöra systemet för sin egen vinnings skull.

De personer/verksamheter som lämnar av sitt osorterade avfall, matavfall, verksamhetsavfall och kläder löst i anslutning till återvinningsstationen gör sig skyldiga till nedskräpning, vilket är olagligt. Problemet finns även på andra platser i samhället; i skogsdungen, bakom transformatorstationen, i diket och så vidare. Men det syns extra tydligt just vid återvinningsstationen.

FTI samarbetar med kommunen i dessa frågor. Ingen tycker att det är ett okej beteende att göra på det här sättet. Men likväl bor i vi ett öppet Sverige där övervakning av vår personliga integritet är viktig och där vi än så länge inte har gett upp hoppet om att vi var och en klarar av det ansvar vi har för vårt samhälle och vår miljö.

Vi väger å ena sidan den fördel vi ger alla att när som helst kunna lämna sina förpackningar till återvinning för att passa in i var och ens vardagliga schema och på så sätt göra det lätt att göra rätt, mot att ta bort stationerna och hänvisa alla till bemannade platser som kommer att ha begränsade öppettider. Det kommer att göra att vi inte återvinner lika mycket och att vi inte når de av regeringen uppsatta miljömålen. En tråkig och inte önskvärd utveckling som varken FTI eller kommunen eftersträvar. Att komma tillrätta med nedskräpningen och nå de personer som uppenbarligen inte är intresserade av att bidra till en bättre miljö för sig själva och sina medmänniskor är svårt. Information, bevakning och andra insatser når inte fram.

Det civilkurage som den privatperson som insändaren hänvisar till visade är fantastiskt! Tack!

Nedskräpningen i samhället ökar och det är viktigt att denna fråga lyfts på allas agendor. Det är inte bara skolbarn som ska lära sig att inte skräpa ner och plocka skräp (som de vuxna för det mesta har slängt) utan det gäller oss alla.

Det är inte svårt att göra sig av med avfall på rätt sätt i dagens Sverige. Det kan kosta lite ibland. Men precis som vi alla kan googla fram var man köper den billigaste produkten har vi också ett ansvar att googla fram hur man gör sig av med den produkt man vill göra sig av med. Svårare än så är det inte.

Jenny Randborg Regionchef FTI Södermanland