Honung – en biprodukt i dubbel bemärkelse för Christina och Kurt

I Christina Larssons blommande trädgård surras det för fullt, både om och av bin. För Christina och biodlarvännen Kurt Widén är deras hobby ett sätt att hjälpa naturen på traven.

Christina Larsson och Kurt Widén är båda biodlare och aktiva i Vingåkers biodlarförening.

Christina Larsson och Kurt Widén är båda biodlare och aktiva i Vingåkers biodlarförening.

Foto:

Övrigt2018-05-24 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Övre Vannala gård är en lantlig idyll i Bullerbyklass med blommande äppelträd och flitiga bin i full färd med att pollinera trädgårdens växter och träd. Flitiga som bin är även Christina Larsson och Kurt Widén som båda är aktiva i Vingåkers biodlareförening som firar 30 år 2019.

– Tjusningen med biodling är att man fortsätter vara nybörjare. Det som drar mest med biodling är att naturen får hjälp, honungen är en biprodukt, säger Kurt Widén varit med från start.

– Bin läser inte instruktionsböcker och hittar alltid på något nytt, skrattar Christina Larsson som har varit biodlare sedan 2010.

Även om det är en prylhobby där basutrustningen kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor är biodling inte särskilt tidskrävande enligt Christina Larsson.

– Det är mest arbete på våren och hösten. Under sommaren ägnar jag bara en timma i veckan åt att iaktta kuporna för att se att bina surrar lugnt och harmoniskt

– En kupa ger allt från 20 kilo honung och uppåt, men det varierar från år till år, inflikar Kurt Widén.

Den 20 maj firades World bee day i 155 länder och den 27 maj gick pollineringsveckan i mål. Aktiviteterna genomförs för att sprida kunskap om vad alla bin, humlor fjärilar, flugor och skalbaggar behöver för att överleva. Den 14 juli genomförs Biets dag på Julita gård, en familjedag för den som vill veta mer om bin, pollen och honung.

– Det är viktigt att vi behåller våra pollinatörer och det kan man hjälpa till med genom att plantera växter som de tycker om och genom att inte städa så noga i trädgården, förklarar Christina Larsson.

En önskan Vingåkers biodlare när är att den gamla deponin vid Vingåkers återvinningscentral i Vik ska täckas med gräs och växter och förvandlas till ett biparadis.

– Den skulle kunna gå från miljöfarlig verksamhet till att bli biets förlovade värld och vi skulle gärna vilja ha en föreningsstuga där, säger Christina Larsson.

Kuriosa om bin

För att få ihop nektar till ett kilo honung måste bina besöka 6 till 8 miljoner blommor. Ett bi kan flyga 2-3 kilometer från sin bikupa för att hämta mat, och hitta hem igen.

Bin har bruna ben, medan getingens ben är gula.

I Sverige finns det ungefär 120000 bisamhällen och i varje bisamhälle bor det under sommaren 50 000 – 70 000 bin.