I höstas såddes ett frö när Sara Lindberg hörde på radion om Ylva G Karlssons (Mp) motion om en bilpool i Katrineholm. Tanken har grott vidare och Sara tog kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen för att höra om idén blir verklighet.
‒De uppmuntrade mig att söka likasinnade, så nu ska jag starta en Facebookgrupp och sätta upp lappar på anslagstavlor, säger Sara Lindberg.
Det finns flera fördelar med att dela bil. Det är bättre för miljön, för ekonomin och antalet bilar blir mindre. Nackdelen är att resorna måste planeras och att friheten minskar.
Sara har alltid haft egen bil eftersom hon bott lantligt utanför Uddevalla. För ett och ett halvt år sedan gick flyttlasset till Katrineholm och nu bor hon på gångavstånd till jobbet som apotekare på Kullbergska sjukhuset. Bilen står oftast oanvänd och behövs bara när det är dags att storhandla eller åka till platser dit kollektivtrafiken inte går.
Kostnaden för den gamla Saaben landar på cirka 3000 kronor i månaden enligt Saras uträkning och när hon sneglat på vad det kostar att hyra en bil en gång i veckan från Eskilstunas bilpool, så blir kostnaden bara 1000 kronor i månaden. En rejäl lättnad för plånboken alltså.
‒Jag hoppas att fler inser fördelarna och vill vara med i en bilpool. Jag tror vi måste bli bättre på att dela på de resurser som finns i samhället.
På samhällsbyggnadsförvaltningen utreder man hur man kan effektivisera kommunens tjänsteresor. Som en del i arbetet undersöker de möjligheterna att organisera en intern bilpool som kommunens anställda kan utnyttja i tjänsten. Ett annat alternativ är att använda ett biluthyrningsföretag.
‒Med en extern bilpool kan både kommunens anställda och kommuninvånare använda bilarna. Kommunen får enligt lag inte hyra ut sina egna bilar till invånare, eftersom det skulle konkurrera med det privata näringslivet, säger Jennie Lind utredare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
‒För privatpersoner som är intresserade av att starta en bilpool är kommunen gärna med och bidrar med rådgivning och stöd, säger Jennie Lind.