"De flesta unga röker inte på"

Unga mellan 16 och 29 är den åldersgrupp som mest frekvent använder cannabis, enligt Folkhälsomyndigheten.– Det är viktigt för vuxna att vara medvetna om att cannabis finns i ungas vardag, säger Angelica Wallström, ungdomsstödjare på socialtjänsten i Nyköping.

Övrigt2017-05-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem procent av niondeklassarna i Sörmland svarade ja på frågan om de någon gång använt cannabis, enligt en undersökning av Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplygning (CAN), från 2015. Bland gymnasieleverna årskurs 2, hade 14 procent använt cannabis.

– Många ungdomar har en rätt liberal inställning i dagsläget. Som vuxen måste man höja sin kunskap och ha koll på läget, annars är det lätt att bli hemmablind eller bortdribblad i diskussioner, säger Angelica Wallström, ungdomsstödjare på Socialtjänsten i Nyköping.

Cannabis (hasch/marijuana) är den absolut vanligaste narkotikasorten i Sverige."Har du använt cannabis de senaste 12 månaderna?". Frågan ställdes, av Folkhälsomyndigheten i fjol, till svenskar i alla åldrar. Den högsta nivån av användande visade åldersgruppen 16-29 – där 8 procent svarade ja. En dubbelt utslag jämfört med vilken annan åldersgrupp som helst.

Enligt CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysnings, menar ganska många unga att de skulle kunna skaffa fram cannabis inom en 24-timmarsperiod om de ville.

– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att de flesta ungdomar inte röker på. Den liberala vågen vill få det att verka som att “alla håller på “, och det är lätt hänt att media går med på den verklighetsbeskrivningen, säger Angelica Wallström.

Cannabis

Cannabis (hasch och marijuana) har historiskt använts både som berusningsmedel och i medicinska syften. Cannabis är klassat som narkotika och är den vanligast förekommande i Sverige, vilket framför bland annat i beslagsstatistiken. Det vanligaste sättet att använda hasch marijuana är genom rökning. Hascholja kan bland annat hettas upp och inandas som ånga. Cannabispreparat kan också blandas i mat eller dryck och sväljas.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning.