Sedan nästan 60 år spelar Lars Eriksson bridge. I dag är han ordförande i Katrineholms bridgeallians och en av ledarna i SPF Näckrosens bridge.
Vi ses i Pensionärernas hus, när han förbereder för dagens bridgespel, som är en av de två-tre speldagar med bridge som han har varje vecka. I dag kommer upp emot 25-30 spelpar att samlas kring de filtklädda spelborden i salen.
Varje speldag medför runt tre, tre och en halv timmar vid spelbordet. Timmar då budgivning sker och kontrakt ska spelas hem med de tretton korten som varje spelare inleder med på handen. Spelet sker i par eller i lag.
– Man bjuder efter en bjudtabell, förklarar Lars Eriksson och förklarar att själva bjudandet ger signal till partnern vad man har för kort och vilket kontrakt som är möjligt att spela hem.
Före en bridgetävling laddar Lars Eriksson genom att läsa systemet med de olika budgivningar som är möjliga.
Det hela kan låta som grekiska för en oinsatt och Lars Eriksson vet att bridge tycks svårt för många.
– Ja, många tycker det är knepigt, säger han och råder den nyfikna att komma och titta när andra spelar och sedan gå en nybörjarkurs för att lära.
Han vill gärna se fler, yngre spelare, och menar att bristen på unga runt spelborden är ett problem för landets alla bridgeklubbar.
För någon vecka sedan var Lars Eriksson i Örebro, när det var dags för SM-veckan i bridge. Han när en hemlig dröm om att en dag ta hem titeln som svensk veteranmästare i bridge. I år tog hans sig inte till final, men tidigare har han varit med och spelat final om veterantiteln.
Och han berättar gärna om framgångarna för dottern Maria Grönkvist i SM-turneringen. Hon kan nu titulera sig svensk dammästare i bridge. Och hennes barn, Lars Erikssons barnbarn, Ida och Mikael Grönkvist fanns också med i SM. De håller familjens bridgefana högt, de har spelat sponsortävlingar i USA, de blev Europamästare i juli och är nu kvalificerade till VM i Kina nästa sommar.
Så bridgen kan också vara en biljett ut i världen. Och dessutom ge en del prispengar. Men vid spelet i Pensionärernas hus är det inga pengar inblandade. Här är det bara en och annan chokladkartong som kan finnas med som pris.
På vintern brukar Lars Eriksson och sambon tillbringa en del tid på Gran Canaria och även här spelar han bridge ett par dagar i veckan.
I september för bridgen honom till Åland och om några veckor drar spelet i bridgeallsvenskan igång för honom.
– Han blir rastlös när det går för länge utan bridge, säger sambon Britt-Marie Djurfeldt (även hon bridgefrälst) om Lars Erikssons bridgepassion.
Och jo, Lars Eriksson intygar att det är sant:
– En vecka utan bridge? Ja, då saknar jag den.