Häromdagen fyllde Birgit Läckgren i Vingåker 101 år. En imponerande ålder förstås, men inte äldst i länet.
För 105 år sedan föddes de två äldsta i Sörmland just nu, två kvinnor, där den ena är folkbokförd i Eskilstuna kommun och den andra i Strängnäs kommun.
Allt fler svenskar når högre åldrar enligt Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, som forskar på hur gamla människor kan bli. Hon pekar på att medellivslängden i Sverige ökat under en lång tid och fortsätter att öka. I dag ligger medellivslängden på 84 år för kvinnor och 80 år för män.
– Förbättringen i medellivslängd har varit två-tre månader per år de senaste 150 åren, säger Karin Modig och pekar på att medellivslängden ökat från 40 till 80 år under de senaste 250 åren. Takten har nu saktat in lite grann,
[fakta nr="1"]
Statistiska centralbyråns siffror visar en befolkning med allt fler äldre. 2017 var nästan var femte person över 65 år. År 2070 kommer var fjärde invånare att vara över 65 år.
Men samtidigt som medellivslängden ökar, och många personer lever betydligt längre än medellivslängden, så har risken att dö när man blivit 100 år inte förbättrats. Maxåldern, det vill säga den äldsta uppnådda åldern som någon person blir i Sverige, har inte heller ökat under de senaste tio åren.
– Dödligheten i hela befolkningen har emellertid blivit mer komprimerad. Spridningen i ålder när vi dör har minskat, förklarar Karin Modig.
Den äldsta personen någonsin i Sverige, hittills, var Elin Astrid Sofia Zachrison som avled dagen innan sin 113-årsdag, i maj 2008.
Uppgifter säger att äldst av alla i hela Sverige är just nu en man född den 9 mars 1908. Han är i dag alltså 110 år.
Vilka är dina råd till den som vill bli gammal?
– En person med hög utbildning lever, statistiskt sett, flera år längre och utbildning anses skyddande även mot demens. Sen är det det gamla vanliga, att undvika rökning och ägna sig åt fysisk aktivitet. Men i dag ser vi att även den som drabbas av sjukdom, som stroke och diabetes, lever längre än tidigare. Våra behandlingar har blivit mycket bättre.
Det här med gener då?
– Gener spelar roll. När vi talar om "outliners", supergamla över 110 år, har vi svårt att se några gemensamma livsstilsfaktorer. Det ger indikationen att genetiken spelar stor roll för att bli riktigt gammal.
Vilken är frågan du drömmer om att hitta svaret på i din forskning?
– Jag skulle vilja ta fram receptet på hur alla ska kunna bli 100 år, säger Karin Modig.