Skolbesparingarna oroar

Lärarförbundet i Katrineholm riktar sig direkt till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström och framför sin oro över besparingarna i skolan.

Lärarförbundet i Katrineholm riktar sig direkt till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström och framför sin oro över besparingarna i skolan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Katrineholm2019-05-22 15:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt/öppet brev till Göran Dahlström (S) angående sparbetinget som lagts på Katrineholms förvaltningar.

Inom bildningsförvaltningen och Viadidakt kommer följderna av betinget att märkas olika mycket beroende på arbetsplats och på vilket sätt neddragningen hanteras där. Vi kan konstatera att kommunen tyvärr är i ”gott sällskap” då besparingar aviserats på många andra håll. Detta faktum hjälper tyvärr inte våra elever här och nu. Inte heller får det personalen att känna tillförsikt inför framtiden.

I vanlig ordning är det verktyg man använder först vid besparing den s k ”osthyveln”, vilket kan innebära olika saker på olika arbetsställen. Någonstans tar man bort sina gruppdelningar medan man på något annat ställe minskar antalet elevassistenter eller andra resurser som att kunna sätta in vikarier vid behov. Det är i sammanhanget viktigt att vara klar över vilket organisatoriskt och ekonomiskt läge man utgick ifrån när betinget kom. Enskilda arbetsplatser blir utsatta för flera åtgärder samtidigt och det råder inga tvivel om att priset där kommer att bli högt för både elever och personal. Snart kan försörjningsläget komma att förvärras ytterligare genom att rekryteringen till läraryrkena hårdnar. Som facklig organisation vet vi dessutom redan nu att flera lärare söker sig bort till andra kommuner eller byter yrke helt av arbetsmiljöskäl. Vi vet att vikten av utbildade lärarkollegor är avgörande ur kvalitets- och arbetsbelastningssynpunkt.

Det är olyckligtvis inte första gången s k effektiviseringar genomförs inom vår sektor men det är även allvarligt att förutsägbarheten är så låg vad avser möjligheten att hålla jämn kvalitet gentemot elever och anställda. Ett år skrivs i övergripande plan med budget att man avser höja måluppfyllelsen vad gäller elevresultat medan man strax efter sänker elevpeng, drar in fortbildning och tar bort/pausar personalfrämjande åtgärder. Det håller inte att formulera målsättningar, oavsett vad dessa gäller, som inom kort blir mer eller mindre grusade. Det blir för svajigt för att arbetet ska kännas långsiktigt och meningsfullt. Vi måste självklart arbeta vidare med att modernisera, underhålla och skapa ändamålsenliga och pedagogiska lokaler i tillräcklig omfattning. Balans måste även finnas mellan tilldelad resurs och verksamhetsmål som de uttrycks i både statliga och andra dokument och jämvikt krävs med allas vår framtid i fokus. Lärarförbundet vill särskilt peka på de mjuka värdenas avgörande betydelse (läs kompetens, dvs utbildade lärare) som utgångspunkt vid framtida budgetprioriteringar.

Vi förstår slutligen att du som högsta politiker i kommunen inte kan vara insatt i alla detaljer men att det övergripande budgetansvaret och fördelningen mellan nämnderna kvarstår. Vi vill att du och andra ansvariga lyssnar till professionens kunskap om situationen. Lärarförbundet vill inte svartmåla verkligheten. Det finns verkligen mycket fint och bra som fortfarande utförs i våra olika verksamheter men det gäller att inte hyvla ner osten ända till paraffinet. Vem vet bättre än lärarna vad lärare behöver för att kunna utföra uppdraget? Vi kan inte sätta våra elevers utbildning på paus.

Läs mer om