Den föraktfulla satsningen på kärnkraften

Ebba Busch lär inte behöva ställas till svars för kärnkraftssatsningen om 100 000 år.

Ebba Busch lär inte behöva ställas till svars för kärnkraftssatsningen om 100 000 år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-01-22 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så skanderade vi som demonstrerade mot kärnkraften på 80-talet. Och i den riktningen har det också gått. Fossila energislag byts ut mot förnybara. Nja, planerbara, säger regeringen, som med dårars envishet insisterar på att kärnkraften ska skrämmas igång i stor skala. Och visst kan man räkna med kärnkraften som en planerbar energikälla, om man i planeringen räknar in att kärnkraftverken står stilla 50 procent av tiden! Titta på hur Ringhals och Forsmark fungerat på sistone.

Men vid sidan av regeringens trosvisshet är det ingen som tror på kärnkraft, utom möjligen de investerare som kan mutas med investeringsstöd och förlusttäckningsbidrag. 

I dagarna matas vi med information om hur mycket sämre det säkerhetspolitiska läget har blivit, det sämsta/värsta sedan andra världskriget. Nu ska vi alla förbereda oss både mentalt och på annat sätt för att det kan bli krig i Sverige. I Ukraina är det redan krig sedan två år tillbaka. Förödelsen är ofattbar, som en följd av de ryska angreppen. Och vi håller andan för att hoten mot kärnkraftsanläggningen i Zaporizjzja inte ska leda till ännu en kärnkatastrof. Om det värsta händer kan ryssarna, medvetet eller på grunda av misstag, spränga hela anläggningen i bitar, vilket skulle leda till oöverblickbara konsekvenser för hela Europa, inklusive den ryska delen. Och varför ska vi i Sverige uppföra lätt träffade mål för en angripare i form av kärnkraftverk. Vad ska regeringen säga om ett kärnkraftverk träffas?

  • Tänkte inte på det?

Hela tanken på ett enormt uppskalat elproduktionssystem saknar en dimension - konsumtionssidan. Kärnkraftsanhängarna verkar helt förblindade av en sorts djävulsdoktrin, som ensidigt satsar på att maximera produktionen, istället för att göra allt som står i vår makt för också dra ner på konsumtionen på de tusen och en olika sätt som miljörörelsen pekat på sedan decennier tillbaka.

Och så var det ju en detalj till: Avfallet! Hittills har inte ett enda kilo hamnat i ett säkert slutförvar. Men regeringen tuffar vidare i förvissningen att de inte kan ställas till svars om en olycka händer på resan från nu och 100 000 år framåt. För då sover nog Ebba Busch i sin grav. 

Kärnkraftsatsningen utgör ett förakt mot nuvarande och kommande generationer. Den måste stoppas! Vi får aldrig ge upp!

Urban Lundin