Vingåkersborna ska ha service hemmaplan

"Vi värnar stöd och service på hemmaplan för vingåkersbornas bästa", skriver insändarskribenterna.

"Vi värnar stöd och service på hemmaplan för vingåkersbornas bästa", skriver insändarskribenterna.

Foto: Daniel Ekström

Insändare2022-08-26 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S) från Katrineholm och Vingåkers vice ordförande Monica Granström (S) tycker att vi slår in öppna dörrar när vi vill att vingåkersborna ska ha service och kunna studera på hemmaplan. 

Är man verkligen är så nöjd med Viadidakts stöd, tillgänglighet och utbud i Vingåker? Inte det minsta självkritiska? Nöjer man sig med att det i bästa fall finns en studie- och yrkesvägledare en dag i veckan mot tidigare en heltid, att receptionen med service nu endast är öppen några timmar i veckan, att det knappt går att få svar per telefon och alla de utbildningsformer och kärnämnen som tidigare gick att studera i Vingåker flyttats till Katrineholm? Är det ok att de vingåkersbor som står långt i från arbetsmarknaden eller vill komma vidare i karriären på egen bekostnad tvingas resa till Katrineholm? 

Att utbildningsnivån i Vingåkers kommun fortfarande är den lägsta i regionen och att Vingåkers kommun tvingas lägga till ytterligare skattemedel på andra arbetsmarknadsåtgärder utanför Viadidakt samt den Katrineholmsledda Viadidaktnämndens njugga intresse till god tillgänglighet och utbud i Vingåker visar att det nu är dags för nytänk där vi sätter vingåkersbornas behov i fokus. 

Centerpartiet vill samla individ- och familjeomsorg, integration, vuxenutbildning, arbetsmarknadsfrågor samt konsumentvägledning i en egen ny organisation som arbetar nära kommunens näringslivsfunktion, barn- och utbildningsnämnd, arbetsförmedling och fristående aktörer.

Vi förordar därför en helt ny nämnd med förvaltning inom Vingåkers kommun med de resurser och kompetenser som enskilda individer är i behov av. Fokus ska vara efterfrågestyrning, flexibilitet, närhet och mångfald. Vi hoppas att våra politikerkollegor i övriga partier i Vingåker är öppna för att det nu är dags att tänka nytt och att vingåkersbornas skattemedel i första hand ska gå till verksamhet i vår egen kommun.