Vill KD lägga ner Kullbergska sjukhuset?

Insändare 6 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av KD:s stora förslag centralt i årets valrörelse är att lägga ner alla regioner och centralisera styrning av vården till en central myndighet med hänvisning till Danmark och Norge. Detta menar jag är fel av flera orsaker.

I Danmark stängdes mer än var tredje sjukhus när man centraliserade vården. Skulle man få samma resultat som i Danmark så antar jag att Kullbergska sjukhuset får stryka på foten.

Att centralisera makt är sällan någon fördel med mer än möjligtvis ekonomisk fördel. Vi i Katrineholm har drabbats hårt av beslut som tagits långt ifrån oss. Säger bara Scania buss och Ericssons nedläggning. Sedan blir det ju en demokratisk försvagning för oss skattebetalare då vi om regionerna försvinner kommer att få rösta om vården i stora riksdagsvalet, blandat med alla andra viktiga frågor som miljö-klimat, integration och invandring, brottslighet, energi, arbetsmarknad med mera. Möjligheten att påverka vården försvinner då längre ifrån oss än med dagens möjlighet att välja till regionstyre.

Och KD menar att det vore bättre med teknokratstyre, vilket vi ju till viss del har här i Region Sörmland redan med partiet Vård för pengarna som i stort endast består av professionell vårdpersonal rakt igenom. Sedan om de gjort någon skillnad skall inte jag värdera, men skeptisk.

Sedan var ju KD starkt kritiska till den S-ledda regeringens förslag till bildandet av storregioner för 4-5 år sedan då man ville omorganisera Sveriges 21 regioner till 7. Varför var man emot det om centralisering är så bra för vården?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa