Viktigare med migrantjakt än medmänsklighet



Det är inte lätt att lära sig ett nytt språk för de äldre som kommer hit. Det är inte heller lätt att få ett jobb som inte finns.
Skriver Björn Blid (S)

Det är inte lätt att lära sig ett nytt språk för de äldre som kommer hit. Det är inte heller lätt att få ett jobb som inte finns. Skriver Björn Blid (S)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-04-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Återigen är somliga partier på jakt efter migranter. Den som vill stanna i Sverige skall såväl kunna svenska som ha ett arbete. Nu tror ju jag att somliga har lättare för att lära sig språket än andra. Men gemensamt för svenskinlärning är SFI, svenska för invandrare. Förhoppningsvis ska ju detta gälla alla, det vill säga även engelskspråkiga västerlänningar. Dom omfattas väl, eller hur? Måttstocken för kunskaper i svenska språket är begriplig svenska. På frågan om vem som ska bedöma detta blir svaret: Godkänd av SFI. Jaha... Nåja, SFI är ju lika för alla oavsett var man studerar. Eller?

Man ska kunna försörja sig själv, säger förslagsansvarig. Man ska ta ett jobb.  Frågan blir bara: Vilket jobb och var finns det? Vem hjälper till? Arbetsförmedlingen fick genom borgarnas budgetförsorg lägga ner kontor ända in till smärtgränsen. Genom de kontor som återstår ska alla migranter kunna få hjälp och stöd. Jag har sett alltför många ge upp, inte på grund av uteblivet stöd utan för att det inte finns jobb att få. Oftast beroende på att arbetsgivare väljer bort nordafrikaner, afghaner, irakier med flera. Dessutom har alltför många arbetstillfällen försvunnit i effektiviseringhysterin Sverige. Så vilka jobb ska man få? Och vad hände med KD:s empati när det gäller anhöriginvandring? Vilken kovändning...

Det är inte lätt att lära sig ett nytt språk för de äldre som kommer hit. Det är inte heller lätt att få ett jobb som inte finns. Men det verkar inte spela någon roll för M, KD och tydligen inte heller längre för L. Det är tydligen viktigare med migrantjakt än medmänsklighet...