Vi ska stärka vårt gemensamma för framtidstron

En stark gemensam välfärd är vårt bästa verktyg för ökad trygghet och jämlikhet. Skriver Fredrik Olovsson ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland.

En stark gemensam välfärd är vårt bästa verktyg för ökad trygghet och jämlikhet. Skriver Fredrik Olovsson ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland.

Foto: Stina Järperud

Insändare2021-02-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik ”TE” KK 26/1

Vilka vallöften genomför Socialdemokraterna, frågar signaturen TE i KK den 26/1. I insändaren förs sedan fram ett antal felaktigheter om bland annat polisen. När det gäller rättsväsendet är det verkligen full fart framåt med genomförandet. Polisen byggs ut kraftigt. Med hjälp av två nya Polishögskolor och stora ekonomiska tillskott blir kåren allt större. Färre poliser väljer dessutom att sluta, tvärtemot skribentens insinuationer. Det är till och med så att poliser som tidigare har lämnar i ökad grad kommer tillbaka. Mer än var fjärde polis som slutat sedan 2015 har exempelvis återvänt. Sammantaget har vi aldrig tidigare haft så många polisanställda. Och utvecklingen ska fortsätta. Det är ett löfte.

Men det är inte bara fler poliser som ordnar tryggheten. Lagar har skärpts, verktygen för lagföring förbättrats och fler brottsförebyggande åtgärder införts. ”Automatisk” häktning vid vapeninnehav och ökade möjligheter till kameraövervakning är två sådana exempel. 

Avslutningsvis vill jag bara återigen påminna om något helt centralt. Det är genom att stärka det som är vårt gemensamma som vi kan skapa trygghet och framtidstro. Det är inte med avregleringar, privatiseringar eller stora skattesänkningar, som i sin tur driver fram besparingar i välfärden, som vi kan säkerställa den samhällsutveckling vi behöver. En stark gemensam välfärd är vårt bästa verktyg för ökad trygghet och jämlikhet. Det är grunden för ett starkt och tryggt samhälle.