Vi kan förlora våra tillgångar

"Det är nog få medborgare som är medvetna om denna lagstiftning, som kan få ödesdigra konsekvenser för individer och hela samhället", skriver Christer Nylander.

"Det är nog få medborgare som är medvetna om denna lagstiftning, som kan få ödesdigra konsekvenser för individer och hela samhället", skriver Christer Nylander.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-12-04 10:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny bok av David Rogers Webb som heter “The great taking” har skapat stor förvåning, oro och viss debatt på sociala medier. Boken, som kan laddas ner gratis, berättar hur internationell och nationell lagstiftning är utformad så att alla våra tillgångar hos banker och finansinstitut ligger som säkerhet ifall dessa skulle gå i konkurs. 

Det innebär att medborgare och företag skulle kunna förlora nästan alla sina tillgångar i en bankkrasch. Vilka tillgångar handlar det om? Bankinsättningar och värdepapper i form av bland annat aktier, obligationer, fonder och optioner. Därtill samtliga lånefinansierade tillgångar såsom bostäder, kommersiella fastigheter, bilar och maskiner. Det är nog få medborgare som är medvetna om denna lagstiftning, som kan få ödesdigra konsekvenser för individer och hela samhället. Lagstiftningen har tillkommit efter finanskrisen 2008 för att öka banksystemets säkerheter och därmed minska risken för framtida bankkrascher.

Det är förståeligt att stater och centralbanker vill stabilisera banksystemet, men det är helt oförlåtligt att vi medborgare inte tillfrågats om vi önskar offra våra tillgångar för att banker och stater misskött ekonomin. Det är oförståeligt hur politiker kunnat acceptera denna lagstiftning och det är uppenbart att den omedelbart måste upp på agendan och omgående ändras. Med tanke på den nuvarande gigantiska globala skuldbubblan i kombination med höga räntor kan 2024 vara året för den största bankkrisen i modern tid, och då vill vi medborgare inte sitta med Svarte Petter.