Vi behöver investera mycket mer i nya energikällor

Insändare 15 juli 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag använder svenskar cirka 20 procent mindre energi per person än för 40 år sedan även om vårt välstånd fördubblats. Samtidigt utvecklas sol-, vind- och bioenergi i snabb takt och samhället elektrifieras allt mer.

Det hörs väl som en hållbar framgångssaga? Så är inte fallet! I verkligheten köps en mängd varor från andra länder vilket gör att energianvändningen flyttat utomlands och skapat en enorm transportindustri. I kombination med snabb utveckling i vissa utvecklingsländer ligger fossil energi fortfarande på 80 procent av världens energiproduktion. 

Eftersom de globala hållbarhetsmålen inte är i närheten av att uppfyllas hörs allt fler positiva röster för kärnkraft. Den anses även viktig för att stabilisera elnätet när sol- och vindkraft inte ger energi. Hur klokt är detta? I värsta fall skulle +450 kärnkraftverk genomgå härdsmälta om planeten träffas av en superstark solstorm där inte ens nödkylningen skulle fungera.

Istället borde Sverige och världen investera mycket mer i forskning för att få fram helt nya energikällor som bland annat kan möjliggöra luftburna transporter, så att det enormt resurskrävande internationella vägnätet kan avvecklas. Därutöver behöver vi utveckla ett lågenergisamhälle med skogsjordbruk i och kring städer som kan ge näringsrik mat, billig biogas och regenerativa material.

Vilket politiskt parti vågar ta stafettpinnen?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa