Vi behöver fler trygga jobb – inte färre

Det är dags att avskaffa hyvling och allmän visstid, som redan idag gör många anställda oerhört utsatta för arbetsgivarens godtycke. Skriver Lotta Johnsson Fornarve Riksdagsledamot, Sörmland (V).

Det är dags att avskaffa hyvling och allmän visstid, som redan idag gör många anställda oerhört utsatta för arbetsgivarens godtycke. Skriver Lotta Johnsson Fornarve Riksdagsledamot, Sörmland (V).

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2020-11-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om LAS berör oss alla. Den som säger ifrån mot oegentligheter på sin arbetsplats, ska fortsatt ha en trygg anställning. Allt annat skapar tysta och rädda arbetsplatser som öppnar upp för maktmissbruk. Det måste vara möjligt att säga ifrån mot chefen som tvingar till sig övertid, som beter sig olämpligt. Fråga vilken tjej som helst som arbetat i ett restaurangkök. Något jag själv har erfarenhet av från min ungdom, som servitris. 

Lagen om anställningsskydd har varit på tapeten i månader. Från start stod det klart att det var ett beställningsjobb från arbetsgivarhåll. Efter lyckad facklig mobilisering och protester, hamnade utredningen till slut i papperskorgen. Det är en delseger för fackföreningsrörelsen och alla oss som vill se ett mänskligare arbetsliv. Nästa steg är att se till att regeringen förstår att det inte går att köra över 1,5 miljoner LO-medlemmar.

 Åtta av tio i Sverige vill ha starkare eller oförändrad anställningstrygghet. Det är dags att avskaffa hyvling och allmän visstid, som redan idag gör många anställda oerhört utsatta för arbetsgivarens godtycke. Att ha ett otryggt jobb leder till stress och oro för framtiden. Vänsterpartiet kommer att göra allt vi kan för att värna och förbättra anställningstryggheten. Försöker regeringen strunta i vad butiksbiträden, undersköterskor och byggjobbare tycker, sitter den inte kvar. Där går den röda linjen. Låt LO förhandla, utan hot. En fackföreningsrörelse som är fri att slåss för sina medlemmars intressen har alla möjligheter att hitta en bättre väg fram. Vad vi behöver är fler trygga jobb - inte färre.