Vi arbetar tillsammans för att nå uppsatta klimatmål

Kommunen bedriver ett aktivt arbete för att bevara och förstärka natur- och rekreationsvärden. Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef och Anna Axelsson affärsenhetschef

Kommunen bedriver ett aktivt arbete för att bevara och förstärka natur- och rekreationsvärden. Skriver Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef och Anna Axelsson affärsenhetschef

Foto: Pär Fredin/TT

Insändare2021-02-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare undertecknad ”Nisse” 2021-01-25.

Katrineholms kommun och Tekniska verken arbetar tillsammans för att nå kommunens klimatmål. Kraftvärmeproduktionen är en viktig del i det arbetet.  I kraftvärmeverket produceras fjärrvärme till största del av returträ så som rivningsträ och lastpallar, samt rester från skogsindustrin. Vi tar tillvara på energi som annars skulle gått förlorad, det är resurseffektivt. Bioolja utgör 1 % av Tekniska verkens bränslemix i Katrineholm. Trä från skogen och bioolja definieras som förnybara bränslen. 

Dessutom producerar vi el samtidigt som vi producerar fjärrvärme (kraftvärme), vilket är bra för klimatet eftersom resurserna utnyttjas optimalt och vi kan hjälpa till att sänka behovet av annan elproduktion med högre klimatpåverkan. 

Träden påverkas av den globala klimatpåverkan, inte bara av lokala CO2-utsläpp. Under 2020 bidrog fjärrvärmeproduktionen i Katrineholm till direkta utsläpp av fossilt CO2 med 8,7 g/kWh (10 ton/år), vilket är väldigt lågt. Om vi ser det ur ett större perspektiv, hur deponering av träavfall kan undvikas genom att istället energiåtervinnas, och hur den el som producerats vid kraftvärmeverket tränger undan fossil elproduktion, så bidrar verksamheten till minskad klimatpåverkan, inte ökad. 

Katrineholms kommun bedriver ett aktivt arbete för att bevara och förstärka natur- och rekreationsvärden i kommunen. Det här arbetet utmanas bland annat av granbarkborreangrepp och almsjuka. Planen är dock att Katrineholmsborna även i fortsättningen ska ha närhet till stadsgrönska och naturmiljöer - som är en av Katrineholms många fördelar.