Svar till S P – Otryggheten i vår kommun växer (2020-07-16)
Vi i Katrineholm arbetar aktivt med att öka tryggheten, framför allt nu i corona-tider när social distansering, arbetslöshet och hemundervisning ökat otryggheten för många. Brott sker ofta bakom stängda dörrar men det får konsekvenser som visar sig utåt, genom till exempel vandalisering eller drogmissbruk. Perrongen och Lyckliga Gatorna är exempel på verksamheter som hållits öppna under pandemin för att barn och unga ska ha trygga platser att vara på och trygga vuxna att vända sig till.
Kommunen arbetar enligt EST-modellen (effektiv samordning för trygghet) tillsammans med polisen, räddningstjänst och bevakningsbolag med flera. Varje vecka sammanställer vi lägesrapporter från flera verksamheter. Utifrån dessa gör vi prioriterade insatser. Polisen planerar vilka platser de ska besöka och kommunen planerar sina aktiviteter utifrån rapporterna. I skrivande stund kommer vi precis från ett EST-möte. Det finns en styrka i att vi vet samma saker. Till exempel vet polisen och Perrongens personal om en grupp unga varit stökiga i skolan under veckan och kan göra insatser utifrån sin verksamhet.
Som helhet är Katrineholm inte mer brottsutsatt än andra kommuner. Något vi alla kan göra för att öka tryggheten och därmed minska brott är att finnas där för barn och unga. De behöver trygga vuxna att se upp till. Med ett aktivt föreningsliv, dialog och aktiviteter kan vi se till att dessa vuxna inte är personer som drar med dem in i brottslighet och oroligheter.
Har du förslag eller synpunkter gå in på katrineholm.se/synpunkter. Tillsammans gör vi Katrineholm till en trygg och säker plats.