Vet politikerna om hur en arbetsdag ser ut?

"Vet man som politiker ens hur det ser ut i vård och omsorgen, hur en dag för vårdpersonalen ser ut och vilka arbetsvillkor man jobbar under", skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Vet man som politiker ens hur det ser ut i vård och omsorgen, hur en dag för vårdpersonalen ser ut och vilka arbetsvillkor man jobbar under", skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-09-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när det inte är långt kvar till valet så slår det mig att det är väldigt tyst från politikerna om en av dom absolut viktigaste frågorna, nämligen vård och omsorg.

Vet man som politiker ens hur det ser ut i vård och omsorgen, hur en dag för vårdpersonalen ser ut och vilka arbetsvillkor man jobbar under? Eller gissar man bara eller tänker man ens på det? Vet man om att delade turer finns kvar? Underbemanning? Att det råder stor brist på utbildad personal vilket gör att många av de vikarier man tar in varken har utbildning eller kan språket? Språktester görs men fungerar inte så bra då många som godkänns i alla fall inte förstår eller kan göra sig förstådda. Kanske för att det förstås är stor skillnad på att sitta i lugn och ro och göra ett test mot att faktiskt kunna ta emot och ge information snabbt samt dokumentera och förstå dokumentation i faktiska jobbsituationer. Det blir mycket tungt för ordinarie personal och risk för allvarliga konsekvenser.

Det behövs stora förändringar för att få till förbättringar. Det räcker tyvärr inte med en bra chef när denne inte får de rätta resurserna eller materialet att jobba med. Man kan inte trolla in kompetent personal. Bättre löner, bättre arbetsvillkor och mer kompetens måste till. Nåt som var så självklart när pandemin var som värst och vårdpersonalen hyllades verkar tyvärr varken intressant eller viktigt längre.

Vilket parti ska vi som vårdpersonal rösta på för att få en bättre arbetsmiljö och hur ska vi säkra en god och säker vård för framtiden?