Vem tar ansvar för våra lärare och elevers hälsa?

Upphandlingen av bildningsförvaltningens städning har blivit en katastrof. Skriver Victoria Barrsäter (C) ledamot i bildningsnämnden.

Upphandlingen av bildningsförvaltningens städning har blivit en katastrof. Skriver Victoria Barrsäter (C) ledamot i bildningsnämnden.

Foto: Terje Bendiksby

Insändare2020-08-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upphandlingen av bildningsförvaltningens städning har blivit en katastrof. Städbolaget lever inte upp till avtalet och förvaltningen har sedan i vintras skickat åtskilliga viten. Kommunen har till och med tvingats anställa en controller för att gå efter städbolaget och se hur de sköter sitt jobb samt hålla koll på alla viten och så vidare.

Detta är naturligtvis illa. Personal och elever får allergisymptom och blir sjuka av allt damm. Men än värre är att detta tillåts fortgå mitt under en pandemi!

Duveholmsgymnasiet är en riktigt stor skola med över 1000 elever. Där städar nu en till två personal. Det är omöjligt att ens upprätthålla normal städnivå i en tid då vi behöver extra noggrann städning och rengöring för att minska risken för smittspridning. Men ingenting görs! Var är ledarskapet? Vem tar ansvar för våra lärare och elevers hälsa?

Anledningen till att inte avtalet sagts upp sägs handla om att det är förenat med ökade kostnader. Men vad kostar det inte med sjuk personal? Vad kostar inte den controller som anställts? Vad kostar det att arbetsmiljön är så undermålig att personal och elever far illa? Vad kostar ett nytt utbrott av coronavirus? Hur tänker ni socialdemokrater och moderater egentligen som låter detta fortgå?

Samtidigt kungörs att kommunen genererar ett oväntat stort överskott. Har ni glömt bort vad ert politiska uppdrag handlar om? Det handlar inte om att göra stora ekonomiska plusresultat. Det handlar om att sörja för våra invånares bästa.