Vegonorm i Oslo förebild för Katrineholm

Insändare 1 februari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andelen växthusgaser i atmosfären är antagligen den högsta på 3 miljoner år, enligt Meteorologiska världsorganisationen. Situationen är akut. Att servera klimatsmart växtbaserad mat på kommunala tillställningar borde därför vara ett lika naturligt policybeslut som inköp av eldrivna fordon. 

Två inspirerande ställningstaganden fattades nyligen av Norges och Finlands huvudstäder. Mat vid offentliga evenemang i Oslo ska som regel vara vegetarisk och den som vill ha kött måste specialbeställa i förväg. På Helsingfors tillställningar är kött sedan årsskiftet inte längre tillåtet.

Svenskens ätande ger upphov till ofattbara 1,8 ton växthusgaser per år. Det är totalt orimligt. Att djurprodukter ersätts med vegetabilier är nödvändigt för att minska de utsläppen till globalt hållbara 0,3 ton växthusgaser per människa och år. Det visar Naturvårdsverket rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Kött och mjölkprodukter orsakar enormt mycket växthusgaser och dessutom ett ohyggligt lidande för djuren. Kommunpolitikerna i Katrineholm bör därför genast införa vegonorm vid offentliga evenemang.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa