Är COP26 fullt av kraftfulla kollektiva beslut för att häva klimatkrisen? Är marknadskrafterna införstådda med att produktionen måste ställas om? Förstår politikerna att vi har ett samhällsproblem när våra demokratiska system inte är kapabla att ta de beslut som krävs?
Vi ägnar oss åt överkonsumtion. Vi köper 13 kg kläder per år. Använder i snitt plaggen fyra gånger och sedan slänger vi dom.
Det är ett system- och samhällsproblem.
Vi ställer om till elbil istället för ful fossilbil men gör ingenting åt själva produktionsnivån som är lika resurskrävande vilken typ av bil som än tillverkas. Det är ett system- och samhällsproblem.
Vi slänger flera kilo ätbar mat om dagen i våra hem, på restauranger, i bespisningar och i matvaruaffärer.
Det är ett system- och samhällsproblem.
Marknaden säger att konsumenten väljer. Ändå ser den sig tvungen att lägga miljarder på reklam för att vi ska köpa sådant vi inte behöver.
Det är ett system- och samhällsproblem.
Listan kan göras lång. Vi har förminskat problemet till att det skulle handla om vårt fria val som konsumenter. Istället för att ta ett kollektivt beslut som tar bort valet, och räddar klimatet.
Det heter att rika länder som Sverige och EU ska gå före i klimatomställningen. Varför är då målsättningen att vara koldioxidneutral 2045 och 2050? Om de fattiga länderna säger sig vara koldioxidneutrala 2060 eller 2070 och det egentliga målet för hela klotet är 2050 så går ekvationen inte ihop, de rika förmår inte ta sin rättmätiga del av ansvaret.
Vi har ett problem med systemet. Marknadskrafterna och många av politikerna tror att vi kan köra på med business as usual med evig tillväxt, blanda lite biobränsle i bensinen och skjuta omställningen på framtiden. Det är milt sagt att förminska problemet när västvärlden lever som om vi hade fyra jordklot men vägrar att inse det.