Varför stopp för hyrsköterskor men inte hyrläkare?

Insändare 21 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter ett antal år inom vården på alla möjliga enheter och arbetsgivare så är det tydligen så att regionen tycker att det är hyrssköterskor som är de som är dyra.

Hyrläkare har fyra gånger mer än vad en hyrssköterska har i lön i allmänhet. Och nu ska det stängas vårdplatser på grund av hyrstopp. Det kommer innebära ännu högre tryck på andra enheter, vilket innebär ännu sämre arbetsmiljö för kvarvarande fast personal och även patienter utsätts för risker.

Jag följer ett antal sjuksköterskegrupper och det är fler som blir utbrända och som tänker lämna yrket på grund av arbetsmiljön. Vi blir också pålagda nya uppgifter ofta och ännu mer dokumentation. Vi lär behöva rullskridskor för att hinna med alla i fortsättningen, men i dagsläget får vi inte ens arbetsskor av arbetsgivaren.

Utbilda fler med betald utbildning och förbättra arbetsmiljön och ersättningen. Lönen är ju inte speciellt bra med tanke på villkor och tre år av studier. Ta bort informatörer och konsulter och lägg den lönen på personal istället. Snart finns det bara lokaler utan personal kvar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa