Varför går inte matematiken och politiken hand i hand?

Insändare 12 maj 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under senaste åren har befolkning ökat i Katrineholms kommun, vilket är fantastiskt att höra. Första tanken blir då att kommunen är redo för utmaningen som kommer med den ökande befolkningen. Andra tanken var att skolor, vård och omsorg kommer få tillräckligt med resurser för att möta denna ökning. Den tredje tanken var att vi fixar det här... I efterhand såg verkligheten annorlunda ut och den inre känslan säger att matematiken inte riktigt stämmer här. Till hösten är det dags att vandra till valurnorna och då återstår frågan: När inte matematiken och politiken går hand i hand, bör man då leta efter nya alternativ? 

Som lärare i Katrineholms kommun får vi utöva världens bästa yrke fem dagar i veckan. Målet är att forma framtidens medborgare till sunda individer som förhoppningsvis kommer göra världen lite bättre när de lämnar skolan bakom sig. Fantastisk skolpersonal och elever finns det gott om i Katrineholms kommuns och tillsammans skapar vi en trygg miljö för elevernas lärarande och välbefinnande. Tyvärr sätts denna arbetsplats på prov av kommunens kontinuerliga neddragningar, vilket gör att både rektorer, lärare och elever far illa. Bara i år så ligger neddragningarna på vissa enskilda skolor runt 2–3 miljoner kronor och då pengarna till läromedel redan är grovt begränsade så finns det bara ett ställe kvar att spara på, vilket är personalstyrkan och då inkluderas vikarier. Även om kommunen nu satsar på nybyggd skola och renoveringar av andra skolor så återstår frågorna om kommunen kommer ha råd att bedriva någon rimlig verksamhet och på vems bekostnad kommer det bli? 

Något som är återkommande när kommunen viktigaste funktioner ska spara in, samtidigt som kommunen går plus 91,3 miljoner (Katrineholms årsredovisning, 2021) är att det inte samma budgetar. Här bör frågan ställas om den matematiska kunskapen saknas hos politikerna eller är det bara en brist på vilja att flytta pengar mellan budgetar. Fortsätter det socialdemokratiska styret ducka för detta, så kommer Katrineholms invånare få betala priset för deras barns bristande skolgång.  

Om inte matematiken och politiken går hand i hand så kanske det är dags för invånarna att släppa taget och säga adjö till sittande socialdemokratiska styret. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa