Varför bevakade tidningen inte festen i Vingåker?

Några aktörer i Vingåker undrar över tidningens prioriteringar.

Några aktörer i Vingåker undrar över tidningens prioriteringar.

Foto: Niklas Otto Olsson

Insändare2024-05-18 10:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tips@kkuriren.se, tipsa oss, dygnet runt, om stort eller litet i din närhet.” ”Men lita inte på att vi bryr oss!”, skulle man kunna lägga till i uppmaningen som finns på Katrineholms-Kurirens förstasida. 

Inför ett stort evenemang ”Smaka på Hela Världen i Vingåker” vid Sävstaskolan hade vi tipsat lokaltidningen i förväg om att detta event vore intressant att bevaka. Vi bifogade en affisch där hela programmet framgick med många medverkande föreningar och organisationer. 

Vi drog dock det kortaste strået jämfört med Katrineholms-galan som både live-sändes på nätet och avrapporterades med ett helt uppslag med bilder i jätteformat i tisdagens KK. Det är tråkigt att konstatera att lokaltidningen, som gärna vill bli tipsad om nyheter, varken hade bemanning eller utrymme i tidningen att rapportera från vårt lyckade evenemang som drog uppskattningsvis mellan 500 - 600 besökande Vingåkersbor i alla åldrar. 

Vi var förberedda på bortprioriteringen eftersom vi hade fått ett svar från tillförordnad nyhetschef att Katrineholms-galan prioriterades framför evenemanget i Vingåker. Av den anledningen skrev vi själva ihop en sammanfattande text och erbjöd tidningen att publicera den tillsammans med vår egen fotodokumentation. Men, nej, så gör inte tidningen, man publicerar bara det som skrivits av tidningens egna journalister.

Självklart förstår vi att vi inte kan lägga oss i och påverka tidningens prioritering av event- och nyhetsbevakning och inte heller deras bedömning av reportagens nyhetsvärde för läsekretsen. Och ännu mindre gällande hur tidningssidornas innehåll disponeras.

Dock reflekterar vi själva över att det ändå säger något om tidningens värderingar – kanske rentav värdegrund – hur och vad man väljer att bevaka och publicera. Och i vilken omfattning.

Vi menar att det hade funnits möjlighet att bevaka både en glittrig gala med artister influgna direkt från New York och en ideellt anordnad familjeaktivitetsfest för alla åldrar i Vingåker som hundratals Vingåkersbor besökte. Och som dessutom hade sponsrats av flera företag i Vingåker. 

Ann-Sofie Mattsson och Ulrika Fors
Studiefrämjandet

Mait Walderlo
Västra Vingåkers hembygdsförening

Lennart Hellqvist
Naturskyddsföreningen i Vingåker

SVAR DIREKT

Hej!

Som liten redaktion har vi i dag inte möjlighet att bevaka allt spännande som sker, vilket ständigt medför att vi måste välja och välja bort. Bemanning av helger görs på bekostnad av bemanning på vardagar, varför vi behöver prioritera hårt när det kommer till evenemang utanför ordinarie arbetstid. Bortom stora nyhetshändelser avgör detta i alla lägen vad vi skickar våra reportrar på. 

På redaktionell nyhetsplats publicerar vi bara texter som skapats av journalister. Det handlar om trovärdighet, att läsarna ska kunna lita på att den som skrivit texten bottnar i medieetiken och alltid arbetar utifrån våra publicitetsregler.

Tack för ert engagemang!

Ida Lithell
Chefredaktör Katrineholms-Kuriren