Vårdens gåtfulla försvar i hanteringen av pandemin

Att försvara Sveriges legära inställning till världens just nu grasserande, dödliga pandemi är gåtfullt. Särskilt om den kommer från vården. skriver signaturen "S.G.Daun".

Att försvara Sveriges legära inställning till världens just nu grasserande, dödliga pandemi är gåtfullt. Särskilt om den kommer från vården. skriver signaturen "S.G.Daun".

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2021-12-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändarsvaret "Inget krav på munskydd i vårdcentralens väntrum" publicerad den 27/11.

Till min förvåning har min insändare om önskemål om munskydd i regionens vårdcentraler bemötts av representanter för vår sjukvård. Min önskan bygger på två faktorer: 1) Om alla som sitter i ett väntrum för sjukvård bär munskydd minskar risken för spridning av smitta; 2) I alla länder i vår del av världen (utom Sverige) är det obligatoriskt att alla bär munskydd i såväl väntrum som andra publika inomhuslokaler. De masker som är CE-märkta engångsmasker eller filtrerande masker mot skadliga aerosoler (som exempelvis Covid-19), kallade FFP2 fungerar både mot utandningen och inandningen till upp till 95 procent. Det finns inga masker på marknaden som ger hundraprocentigt skydd. Men billiga masker skyddar bäst mot utandning men långt ifrån 95 procent mot inandningsluften där det finns befintliga aerosoler med Covid-19 i luften.

På förpackningen till ett av mina munskydd står att läsa:” Fångar mikroorganismer i utandningsluften från användaren och hjälper därmed till att skydda omgivningen från risken att få en infektion. Skyddar dessutom användaren från synliga droppar och stänk från kroppsvätskor tack vare stänkbeständigt lager.” Men, som sagt nu är ju viruspartiklar i luften (aerosol) inte synliga. Slutsats: Alla i ett väntrum bör bära mask för att effektivt minska smittspridning. Det kan inte vara för mycket begärt för att hindra sjukdom, lidande och onödig död. Att försvara Sveriges legära inställning till världens just nu grasserande, dödliga pandemi är gåtfullt. Särskilt om den kommer från vården.