Vår försvarsvilja är stark

Som medlemmar i en frivillig försvarsorganisation har vi lottor i Södermanland fattat vårt beslut om att vi vill vara med och försvara Sverige och våra gemensamma värderingar, skriver tre kårchefer i Sörmlands Lottakår.
Bilden: 2 mars - ett sönderbombat gym i huvudstaden Kiev i Ukraina.

Som medlemmar i en frivillig försvarsorganisation har vi lottor i Södermanland fattat vårt beslut om att vi vill vara med och försvara Sverige och våra gemensamma värderingar, skriver tre kårchefer i Sörmlands Lottakår. Bilden: 2 mars - ett sönderbombat gym i huvudstaden Kiev i Ukraina.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Insändare2022-03-04 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tragiska händelseutvecklingen i Ukraina där Ryssland oprovocerat attackerar en suverän stat och hotar en demokratiskt vald regering markerar början på ett mörkt kapitel i vår historia. Den väcker också vår egen vilja att stå upp för och försvara vårt demokratiska samhälle. 

Som medlemmar i en frivillig försvarsorganisation har vi lottor i Södermanland fattat vårt beslut om att vi vill vara med och försvara Sverige och våra gemensamma värderingar. Vi har tagit steget att förbereda oss med kunskap och erfarenheter eller genom att utbilda oss för att göra en aktiv insats i det militära eller civila försvaret. 

Vårt försvar är ett gemensamt ansvar och vi kan alla göra något även om alla inte kan göra allt. Inte minst kan vi i vardagen göra aktiva demokratiska handlingar som att källkritiskt granska information för att undvika att sprida rykten, följa samhällsdebatten och hjälpa till att göra allas röster hörda. 

Vi lottor har tagit beslutet att stå upp för och försvara fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter varje dag. Vår försvarsvilja är stark. 

Vi uppmanar alla att göra ett aktivt val för att redan idag ta ställning för att du vill göra en insats för vårt gemensamma försvar. Vårt samhälles motståndskraft börjar med varje människas engagemang i det lilla.