Var finns den berömda valfriheten?

Insändare 18 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "En användare", publicerad den 14 januari. Du sjunger digitalitetens lov så det ekar. Sorgligt, för kritiskt tänkande är en bra egenskap. Många kan råka illa ut med bank-id, det är nämligen lätt att luras när någon ringer upp och är trovärdig. Och om jag nu ska be släkten om hjälp med allt, tänk om de inte vill, bor i andra änden av landet eller inte finns, jag kanske är ensam. Då får jag betala för tjänsterna och det kostar.

Ska jag ha internet och mobilabonnemang kostar det också, en rejäl summa. Lägg sen till bilkostnader och lång resväg till närmaste stad då blir allt ännu dyrare. Jag har ännu inte kommit på hur folk har råd. Men jag vet, snart måste jag ha det som få av oss efterlyst, bank-id, för jag kommer inte in på en massa ställen på datorn, och annat, som jag måste eller vill. 

Märkligt egentligen, för var är den berömda valfriheten, den som vi alla skulle njuta av, nämligen att få bestämma själv. Kanske jag inte ens vill ha allt som jag borde ha. För tänk om jag inte ens är intresserad. Däremot har jag inte, de sju gånger jag beställt vaccintid via telefonen, haft det minsta problem. Trevliga människor har snabbt ringt upp och gett mig en tid, till mig själv och dem jag hjälpt.

Jag avslutar med det kritiska tänkandet, som du uppenbarligen inte gillar. Vet du att de okritiska är drömmen för diktatorer, Trump, de högerextrema, vaccinmotståndare och andra. Troligen vissa politiker, chefer och myndigheter också. Jag föredrar att tänka själv, tänka kritiskt, väga för och emot och bestämma över mitt eget liv. I en del av det samhälle, som ska vara till för oss alla, kan jag inte det längre eftersom saker bara prackas på mig. Bra eller dåligt, välj själv. Tänk själv och tänk kritiskt!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa