Väntan på vård som är alldeles för lång

KD-politikern Joha Frondelius skriver om människor som väntat orimligt länge på vård och inte orkar ta upp jullådan från förrådet.

KD-politikern Joha Frondelius skriver om människor som väntat orimligt länge på vård och inte orkar ta upp jullådan från förrådet.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2021-12-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är runt denna tid på året som vi gräver fram den stora jullådan från förrådet med julpynt, tomtar och adventsljusstakar. Kanske har du redan börjat pynta och förberedelserna inför julen är igång.

Adventstiden är en tid av väntan och en nedräkning inför julen – men för många sörmlänningar ser det inte ut så.

Jag tänker på den 30-åriga flerbarnsmamma som i somras fick veta att hon har en tumör i ryggraden. För att avgöra om tumören är godartad eller om det är cancer, så måste hon opereras. Men väntetiden för operationen är lång, olagligt lång. 

Jag tänker på den 75-åriga kvinnan som också väntar på vård. En fotledsoperation. Så här säger hon: ”Smärtan gör att jag knappt kan röra mig. Jag har gett upp, jag har inget hopp kvar.”

Och så tänker jag på den unga kvinnan som kan tvingas vänta i upp till flera år, inte på behandling av cancer utan på besked om hon över huvud taget har cancer. 

Det här är bara några exempel av många på varför vi talar om – nästan tjatar – om de oacceptabla vårdköerna. För att bakom varje siffra finns en människa. Dessa människor orkar inte ta upp jullådan från förrådet. Väntan för dessa tre kvinnor är inte fylld med glädje, nej den är fylld med smärta.

Det minsta majoriteten kan göra för dessa medmänniskor är att be om ursäkt, för det är fruktansvärt att människor får vänta så länge på vård, i Sörmland 2021. Ni bär ansvar för detta! 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om